2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reptéri testszkennerekel vizsgálják a múmiákat

2010. június 21. 10:41 Discovery News, MTI

Reptéri testszkennerekel vizsgálják svájci és német kutatók a múmiákat. A Frank Rühli svájci paleopatológus vezette kutatócsoport szerint ezek terahertzes sugárzása ideális a mumifikált szövetek vizsgálatához.

A múmiákat általában "közönséges" röntgennel vizsgálják, vagy komputeres tomográfiának (CT) vetik alá - ezek a berendezések szolgáltatják a legélesebb felvételeket. Azonban e készülékek keltette ionizáló sugárzás károsíthatja az amúgy is széttöredezett, sérülékeny ősi DNS-t.

Frank Rühli svájci paleopatológus, a Zürichi Egyetem múmiaprojektjének vezetője szerint a testsztkennerek terahertzes sugárzása viszont ideális a mumifikált szövetek vizsgálatához. Míg a testszkenner nem képes áthatolni a magas víztartalmú emberi szöveteken, könnyűszerrel átjut a víztelenített múmiákon.

A svájci kutató német kollégáival óegyiptomi mumifikálódott halat, egy 3300 éves egyiptomi múmia kezét, valamint roncsolt emberi ágyékcsigolyákat vizsgált testszkennerrel. Annak ellenére, hogy a felvételek kevésbé voltak élesek, mint a röntgen, vagy a CT esetében, a testszkenner adta képeken kivehetők voltak a csontok, valamint a lágyszövetekben lévő porcos képződmények.

Mi több, elkülöníthetők voltak a nagyobb anatómiai struktúrák, így a hal gerincoszlopa, vagy az emberi kézközépcsontok. "Ez a technológia kiválóan alkalmas a pólyák alá rejtett amulettek vagy fémtárgyak észlelésére is, ahogy esetleg a balzsamozás során felhasznált vegyületek azonosítására" - vélekedett Frank Rühli. A tudósok a továbbiakban a technológiát nagyobb tárgyakon akarják tesztelni. "Végső célunk egész múmiák szkennelése" - ismertette Rühli.

Terahertzes sugárzásnak nevezik az elektromágneses színképnek a látható fény és a mikrohullámok között elhelyezkedő részét. Ez ruházaton, csomagolóanyagokon (papíron, műanyagon) áthatol, fémeken viszont nem, ezért alkalmazható biztonságtechnikai berendezéseknél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár