2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiltakoznak Indiában a Hitlerről szóló film ellen

2010. június 18. 14:09 MTI

Élesen tiltakozik India néhányezres zsidó közössége egy Adolf Hitler utolsó napjait feldolgozó, jelenleg készülő bollywoodi film ellen; a tiltakozások hatására a film főszereplője már vissza is lépett.

"Figyelembe véve azt az indulatot, amelyet a film kivált egyes rajongóimból, úgy döntöttem, visszalépek a szereptől, mivel tiszteletben tartom az érzéseiket" - indokolta döntését Anupam Kher. Az 55 éves, elismert indiai színész alakította volna a náci diktátort. A Kedves barátom, Hitler (Dear Friend Hitler) című film az alkotók közleménye szerint bepillantást enged a Führer "bizonytalanságába, karizmájába, paranoiájába és merő zsenialitásába". Rakes Randzsán Kumár rendező ugyanakkor hangsúlyozta: filmje nem dicsőíti Hitlert.

A tervezett alkotás híre felháborodást váltott ki India mintegy ötezer fős zsidó közösségében. "Bárki is készíti ezt a filmet, az tudatlan, vagy egyenesen kétes, sötét szándékkal teszi ezt ... megsértik egy olyan közösség érzéseit, amelynek tagjai nagyon sokat szenvedtek" - hangoztatta Jonathan Solomon, az indiai zsidók szövetségének elnöke.

Nem ez az első eset, hogy az indiai zsidó közösség tiltakozása sikerrel jár. 2006-ban egy kis mumbai étterem arra kényszerült, hogy nevét Hitler keresztjéről (Hitler's Cross) Kereszt Caféra (Cross Café) változtassa. Egy évvel később egy ugyancsak mumbai lakberendező cégnek kellett NAZI elnevezésű új ágytakaró-szériáját átkeresztelnie, valamint a terméket reklámozó brosúrából a horogkereszteket eltávolítania.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár