2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fél éve lelkesedésből tart nyitva az Év Múzeuma

2010. június 16. 08:51

A szakmailag többször is kitüntetett pápai Kékfestő Múzeumból tavaly december 15-én bocsátották el az utolsó dolgozót. A látogatók azonban ezt nemigen veszik észre: az egykori - és reményük szerint jövőbeli - munkatársak fél éve társadalmi munkában teszik a dolgukat.

„Már tavaly év közepén látszott, hogy nagy bajok vannak a finanszírozással, hiszen az üzemeltető Textilmúzeum Alapítványnak kimerültek az anyagi forrásai” – mondta el a műemlékem.hu-nak a pápai Kékfestő Múzeum igazgatója. Dr. Méri Edina hozzátette: 2009. augusztus utolsó napján három főre apadt a múzeumban foglalkoztatottak létszáma, a minisztérium segítségével december közepéig tudták finanszírozni a béreket. December 15-én pedig hivatalosan bezárt a múzeum, hiszen nem maradt egyetlen alkalmazott sem.

„Ha úgy tetszik, félhivatalosan működünk, fizetés nélkül tartunk nyitva, lelkesedésből, no meg azért, mert hiszünk benne, hogy a helyzet rövidesen rendeződni fog” – jelentette ki Méri Edina.

A pápai Kékfestő Múzeum páratlan ipartörténeti érdekesség. A gyűjtemény alapja a Kluge család egykori üzeme. A Szászországból származó, már ott is kékfestéssel foglalkozó család a 18. század utolsó harmadában költözött Magyarországra, a pápai – akkor még apró – üzemet 1786-ban alapították. Az egyre bővülő gyárban egészen 1956-ig folyt a termelés, ekkor az épületeket és a berendezési tárgyakat műemlékké nyilvánították, majd a helyreállítást követően 1962-ben nyitották meg a múzeumot.

„A múzeum a Textilipari Kutató Intézet kezelésben volt, majd a Textilmúzeum Alapítvány lett az üzemeltető. Maga az épület- és tárgyegyüttes állami tulajdon, a kincstár kezelésében van” – mondta az igazgató.

A Kékfestő Múzeum kiállítása és gyűjteménye nem csak évente tízezernél is több látogató, de a szakma elismerését is kivívta. 1998-ban az Év Múzeuma különdíjazottja lett, 2004-ben pedig elnyerte az Év Vendégbarát Múzeuma címet.

„Sajnos nem csak a mi bérünkre nem futotta az utóbbi hónapokban, de az állagmegóvási munkálatokra sem. Sajnos a napokban le kellett zárnunk az üzemépületből az udvarra vezető hidat, mert elrepedt az egyik tartógerendája” – tette hozzá Méri Edina.

Van fény az alagút végén? – a cikk folytatása és képgaléria a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár