2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

UNESCO-felhívás a chilei kulturális örökség megőrzéséért

2010. június 14. 10:53 MTI

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felszólította a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is támogassa a februári földrengésben és szökőárban megrongálódott chilei kulturális örökség helyreállítását.

Videoüzenetében, amelyet a chilei nemzeti kulturális tanács adománygyűjtő rendezvényén sugároztak szerdán Santiagóban, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója köszönetet mondott az adományozó országoknak, egyúttal "erőfeszítéseik megkettőzését" kérte tőlük.

Számos állam, köztük Németország, Kanada, Ecuador, Mexikó, Peru és Lengyelország már elkötelezte magát, hogy adakozik a chilei kulturális örökség javára. "Az UNESCO és a nemzetközi közösség támogatásával Chile kulturális sokszínűségében gazdagabban és virágzóbban fog újjáépülni" - jelentette ki Bokova.

A károk számszerűsítése még tart, de hamarosan összeállítják azoknak a kulturális javaknak a listáját, amelyek elsőbbséget élveznek a támogatások szempontjából - közölte Luciano Cruz-Coke kulturális miniszter.

A nemzeti műemlékek tanácsának illetékese, Oscar Acuna úgy nyilatkozott, hogy a chilei kulturális örökségben okozott károkat gazdasági értelemben nem lehet meghatározni. Az első becslés szerint, amely a földrengés után egy hónappal készült, a műemlékek 30 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott az érintett térségekben, az ország középső-déli részén.

A február 27-i földrengésben és szökőárban 521 ember vesztette életét, 56-an pedig eltűntek a hivatalos veszteségmérleg szerint. A dél-amerikai országban keletkezett károk nagyságát 30 milliárd dollárra - hozzávetőleg 7 ezer milliárd forintra - becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár