2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Utcát neveztek el Petőfi Sándorról Sepsiszentgyörgyön

2010. június 1. 17:44 MTI

Utcát neveztek el Sepsiszentgyörgyön Petőfi Sándor magyar és Mihai Eminescu román költőről, miután a helyi önkormányzat szakaszokra bontotta a város leghosszabb útját, az 1918. december 1. sugárutat - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

Az eredetileg egy egységként nyilvántartott sugárút egy része nevével a továbbiakban is a román nemzeti ünnepre emlékeztet, új elnevezést kap viszont a hosszú utca középső része, ezentúl Mihai Eminescu nevét viseli. A sugárút harmadik harmadát pedig Petőfi Sándorról nevezik el. A városi önkormányzat ezen döntését még jóvá kell hagynia a megyei kormányhivatalnak, a prefektúrának is. Január óta magyar prefektusa van Kovászna megyének, György Ervin személyében.

A döntés előtt hosszasan vitáztak a magyar és román tanácstagok az önkormányzat legutóbbi ülésén a szimbolikus szempontból kiemelkedően fontos utcanév-változtatásról. Az egyik szociáldemokrata városi tanácstag a tervezet visszavonását kérte, arra hivatkozva, hogy a román nemzeti ünnepről elnevezet utca feldarabolása érzékenyen érinti a román közösséget. Emlékeztetett arra, hogy nem ez az első kísérlet a módosításra, és két alkalommal a bíróság már elutasította a főutca névváltoztatására vonatkozó indítványokat.

Az önkormányzat a heves vitát kiváltó indítvány mellett több tucat sepsiszentgyörgyi utca idejétmúlt nevének megváltoztatásáról is döntött. A többi között olyan neveket változtattak meg, mint a Haladás, a Fáklya vagy a temető felé vezető Jövő utca nevét. A módosítások 9500 embert érintenek, számukra ingyen kicserélik a lakcímet tartalmazó személyazonossági igazolványukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár