2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leninnel szemben közömbösek az oroszok

2010. április 22. 08:54 MTI

Az orosz emberek közömbösek Leninnel szemben, és 31 százalékuk úgy véli, hogy emlékét a történelem megőrzi, de az általa kijelölt útra többet nem lép senki - derül ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelyet Lenin születésének 140. évfordulójához időzítve tettek közzé.

A megkérdezettek 24 százaléka ma is azt vallja, hogy Lenin eszméit eltorzították - 2000-ban még 35 százalék gondolta így -, és 20 százalék kitart amellett, hogy Lenin az igazságosság és a haladás útjára vitte az országot.

A lakosság 39 százaléka véli úgy, hogy újabb fél évszázad múlva Leninre már csak a történészek fognak emlékezni, de a kommunista és a liberális-demokrata párt hívei között kevesebben vallják ezt. Ma is 18 százalék gondolja azonban úgy, hogy 50 év múlva olyan vezérként emlékeznek majd Leninre, aki számára az első helyen a munkások érdekei álltak.

Egészen hasonló eredményekre jutott a tekintélyes Levada központ is. Felméréséből kiderül, hogy ma a 2000-ben végzett kutatáshoz képest kevesebben gondolják, hogy a történelem megőrzi Lenin nevét, de eszméinek nem lesznek követői (39, illetve 29 százalék).

A Gennagyij Zjuganov vezette mai kommunista párt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja csütörtökön Moszkvában és számos más városban ünnepi gyűlésekkel emlékezik meg az 1917-es bolsevik forradalom vezére születésének évfordulójáról.

Lenin harcostársa és utóda, Sztálin történelmi szerepe ma is heves viták tárgyát képezi Oroszországban, és gyakorlatilag minden emlékműve eltűnt, de a Lenin-szobrok és az őt idéző emléktáblák ma is számos helyen láthatók, bár az elmúlt évben több Lenin-szobrot is megrongáltak az ország különböző pontjain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár