2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtett kincsek hétvégéje

2010. április 15. 11:29

Árpád-kori templomok, műemlékfürdők, ódon borospincék kapuit nyitják meg április 17-18-án. No meg várak, kastélyok is bemutatkoznak: összesen csaknem kétszáz műemlékben várják a látogatókat a világnap alkalmából.

Nem könnyű bármit kiemelni a bőséges kínálatból, hiszen alig van az országnak olyan szeglete, ahol nem botlana az utazó nyitott műemlékbe. Akit az egyházi építészet érdekel, sok csemegét talál. Fót és Ócsa templománál, valamint a zsámbéki romtemplomnál vezetés lesz, ahogyan az ország északkeleti szegletében is: a tornaszentandrási, a márokpapi, valamint a karcsai templomban.

Majkon a remeteségbe várják a látogatókat, Csornán pedig a premontrei prépostságban maguk a szerzetesek vezetik majd a látogatókat. Győrben is különleges kalauzolásra számíthat az utazó: nem csak a múzeum dolgozói, de az egyetem tanárai és hallgatói is segítenek a műemlékek megismerésében.

Az idén először a híres budapesti műemlékfürdők is kapcsolódtak a programhoz: esti séták lesznek a Lukács, a Gellért, a Széchenyi, valamint a Rudas falai között is. Borospincéből sem lesz hiány. Nagy élmény a budavári Szent György tér nyugati szélén található középkori pincék felkeresése a Királyi Borház és Pincemúzeumban, s nyitva állnak Mór, Nyúl, Palkonya és Kőszeg pincéi is.

Várják a látogatókat a várakban, kastélyokban is: Vaján a reneszánsz Vay-kastélyban, a dégi Festetics-kastélyban, Sárváron a Nádasdy-várban, a tatai várban, Ozorán, Simontornyán egyaránt.

A műemlékek felkeresése a hétvége programjain belül ingyenes, vagy 110 forintos jelképes belépődíjat kell csupán a látogatóknak fizetniük. A Műemléki Világnap akciójában részt vevő műemlékek teljes listája programokkal, elérhetőséggel a műemlékem.hu magazinjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár