2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ausztrál őslakos koponyáját keresi Vilmos herceg

2010. április 2. 08:11 Times Online, MTI

Vilmos hercegtől kapnak segítséget az ausztrál őslakosok, hogy megtalálják a britekkel szembeni ellenállás híres alakjának, egy bennszülött harcosnak több mint 200 éve Angliába küldött koponyáját.

Vilmos támogatásáról a brit trónöröklési rendben második helyen álló herceg magántitkára biztosította levélben a Sydneyben élő bennszülött közösséget. Ez azután történt, hogy a közösség vénei januári ausztráliai látogatásakor megkérték, segítsen visszaszerezni az 1802-ben meggyilkolt és lefejezett Pemulwuy koponyáját - jelentette be az ausztrál őslakosok egyik tisztségviselője.

Mick Mundine úgy vélte: a hercegi ajánlat fontos előrelépést jelent a bennszülöttek régóta tartó harcában, amelyet azért indítottak, hogy visszakapják a brit gyarmatosítás jelképévé vált koponyát és méltóképpen örök nyugalomra helyezzék.

"Fontos, hogy Vilmos herceg, a jövendő király eljött Redfernbe (Sydney bennszülöttek lakta negyedébe). Annál is inkább, mert írt nekünk, ez valóban egy áldás" - mondta Mundine a francia hírügynökségnek. "Anyja szellemét és szeretetét hordozza magában" - tette hozzá a halott Lady Dianára célozva. "Nem néz le senkit, pedig nagy fiú". "Ha Pemulwuy fejének maradványai egy napon visszakerülnek hozzánk, akkor történelmi sebeink egy kicsit behegednek" - magyarázta az ausztráliai őslakosok hosszú elnyomására utalva.

A brit telepesekkel harcoló Pemulwuy fejét állítólag egy edényben Angliába küldték, amikor III. György - Vilmos őse - ült a trónon. Napjainkban sem lehet pontosan tudni, hogy a koponya hol lehet. A The Times úgy értesült, hogy az őslakosok a londoni természettudományi múzeumon keresztül próbálnak a koponya nyomára akadni a herceg segítségével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár