2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült az ellopott Klee-festmény

2010. március 26. 10:01 MTI

Huszonegy év múltán előkerült Paul Klee svájci festőművész alkotása, amelyet egy New York-i galériából loptak el. Az 1930-ban készült, Portré a kertben című festményt egy kanadai galériatulajdonos, Robert Landau juttatta vissza az amerikai hatóságoknak.

A képet egy floridai műkereskedő ajánlotta fel neki megvételre egy nemzetközi művészeti vásáron 2009 decemberében Miami Beachben, de Landaunak gyanús volt a festmény, és azt mondta, hogy ott nem tudja megállapítani eredetiségét. A férfi elküldte Landau montreáli kiállítótermébe a portrét, miután megállapodtak abban, hogy a galériatulajdonos megvásárolja, ha minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy az a neo-impresszionista művész alkotása.

Landau azonban kiderítette, hogy lopott festménnyel környékezték meg, ezért értesítette a belbiztonsági szolgálatot Washingtonban és átadta a képet az amerikai vámhivatal képviselőinek. A hatóságok ezután a lopott műkincseket nyilvántartó, londoni székhelyű Art Loss Register New York-i irodájának segítségével azonosították a képet, amelyről kiderült, hogy még 1989-ben emelték el az amerikai nagyvárosban működő Marlborough Galériából.

A galéria szóvivője, Janis Gardner Cecil elmondta, hogy a 100 ezer dolláros (csaknem 20 millió forintos) festmény most a Marlborough biztosítójának, a londoni Lloyd's-nak a tulajdonába került, amely árverésre fogja bocsátani. A guásfestékkel készült képen egy női alak látható virágokkal körülvéve.

Az 1879 és 1940 között élt Paul Klee-re a német expresszionisták és Picasso kubizmusa egyaránt hatással volt. Szerepe volt a Bauhaus iparművészeti és építészeti iskolában is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár