2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Császári ékkövek kalapács alatt

2010. március 22. 09:47 MTI

Nagy Katalin orosz cárnő és I. Miksa mexikói császár smaragdját, illetve gyémántját bocsátja árverésre áprilisban a Christie's aukciósház New Yorkban. Az ékkövek értékét a patinás árverési ház egyenként 1,5 millió dollárra (292,4 millió forintra) becsüli.

A Christie's hasonló érdeklődést vár, mint két éve, amikor a Wittelsbach-Graff gyémántot kínálták eladásra: a 35,5 karátos kék gyémánt - amely egykor az osztrák, majd a bajor koronaékszerekhez tartozott - végül 16,4 millió fontért (4,8 milliárd forintért) cserélt gazdát.

I. Miksa mexikói császár gyémántja 39,5 karátos. Miksa Ferenc József osztrák császár és magyar király öccse volt, életét azonban fivére árnyékában élte, ezért inkább külföldön keresett elismerést magának. 1864-ben francia katonai támogatásnak köszönhetően kiáltotta ki magát Mexikó császárának. Uralma nem tartott sokáig, 1867-ben Benito Juárez elfogatta és lelövette. Halálakor állítólag a híres gyémánt is nála volt.

A drágakövet visszaszolgáltatták Miksa feleségének, a kő legközelebb 1919-ben egy chicagói kereskedőnél bukkant fel. A Christie's 1982-ben adta el Laurence Graff gyémántkereskedőnek, tőle került Imelda Marcoshoz, Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki diktátor feleségéhez. A kő azóta magántulajdonban volt.

Nagy Katalin orosz cárnő smaragdja 60-70 karát közötti, és gyémántokkal kirakott brossba foglalták. Az ékszert a II. Katalin néven uralkodó cárnő 1776-ban ajándékozta Sophie Dorothea württembergi hercegnőnek. A drágakő a hercegi család tulajdonában maradt egészen 1972-ig, amikor eladták egy amerikai vevőnek.

A Chrisitie's április 22-én bocsátja árverésre a történelmi drágaköveket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár