2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudományos függetlenséget szimbolizál Tutanhamon DNS-e

2010. február 19. 09:35 MTI

Tutanhamon fáraó DNS-elemzésének február 17-i nyilvánosságra hozatala egyebek között arra is szolgált Záhi Havvász, az egyiptomi régészet vezetője számára, hogy demonstrálja országának tudományos függetlenségét - olvasható a párizsi Le Monde online kiadásában.

A cikk szerzője, Stéphane Foucart, a lap tudományos szakértője megszólaltatta Alain Zivie egyiptológust, a CNRS kutatóját, aki elmondta: az egyiptomiak számára a sajtóértekezlet egyfajta visszavágás volt arra, ahogy a sír felfedezését 1922-ben bejelentették. Akkor ugyanis Lord Carnavaron, a brit felfedezők egyike a The Timesnak adta el a kizárólagos közlési jogot, és az egyiptomi média nem számolhatott be első kézből az eseményről.

Ma viszont csak a nagyhatalmú Záhi Havvász által megtestesített Legfelsőbb Régészeti Tanács teheti közzé az egyiptomi archeológiai felfedezéseket - olyan esetekben is érvényes ez, amikor Egyiptomban tevékenykedő külföldi kutatók eredményeiről van szó. A Le Monde szerint az egyiptomi tudósok vonakodtak attól, hogy a királyi múmiák DNS-mintáinak elemzését az ország határain kívül végezzék. "Egyesek ugyanis attól tartottak, hogy külföldön olyan módon befolyásolhatják a vizsgálatot, aminek révén zsidó eredetet tulajdoníthatnának e fáraóknak" - idézett egy meg nem nevezett forrást a lap.



Ezek az "aggodók" attól tartottak, hogy Tutanhamon feltételezett (és a DNS-vizsgálat által be is bizonyított) apját, Ehnatont - aki egyfajta monoteizmust vezetett be - Mózeshez hasonlíthatják. Valójában azonban - mondta el a lapnak Lluis Quintana-Murci, a CNRS kutatója, a DNS-vizsgálat nem alkalmas arra, hogy a Nílus völgyének lakosságát megkülönböztesse a Közel-Kelet többi népeitől.

Ezen túlmenően az egyiptomi XVIII. dinasztia múmiái - köztük Tutanhamoné - több mint egy évszázaddal korábbiak az első, i.e. 1200-ból származó "izraeli identitású" emberi maradványoknál, amelyeket a tel-avivi egyetem kutatója, Israel Finkelstein a jelenlegi Ciszjordánia dombjain azonosított.

Quintana-Murci szerint azonban "Záhi Havvásznak igen nagy elővigyázatosságra és ügyességre volt szüksége ahhoz, hogy elfogadtassa a DNS-vizsgálat gondolatát. Ezért 2007 áprilisában, majd 2009 júniusában két vadonatúj laboratóriumot hozott létre az ókori DNS-ek vizsgálatára, egyiptomi régészek vezetésével". A függetlenség elvét legfeljebb az csorbította bizonyos mértékben, hogy a két laboratórium közül az elsőt részben a Discovery Channel televízió finanszírozta annak fejében, hogy exkluzív dokumentumfilmet készíthetett Hatsepszut királynőről - írta a Le Monde.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár