2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem a lőcsei fehér asszony nyugszik az osgyáni templomban

2010. január 28. 14:14 MTI

Nem igazolta egyértelműen a lőcsei Szepességi Múzeum antropológiai vizsgálata azt a feltételezést, hogy az osgyáni római katolikus templom kriptájában Korponayné Géczy Julianna, azaz a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy a Rimaszombati járásban lévő Osgyán község római katolikus templomának kriptájában a magyar történelem egyetlen, hazaárulásért lefejezett asszonyának, Korponayné Géczy Juliannának a földi maradványai találhatóak.

A település plébánosa, Peter Madúch, két évvel ezelőtt nyittatta fel a kriptát. Az oltár alatt levő üregben tíz, bizonyíthatóan a 18. és a 19. századból származó koporsót talált. A plébános figyelmét az egyik koporsó keltette fel, amely felirat nélküli és dísztelen volt. A ruhamaradványok alapján egyértelműen női csontváz feküdt benne, a koponya elvált a test többi részétől. Az Osgyán történelmét kiválóan ismerő plébános a furcsa csontváz miatt kezdett gyanakodni arra, hogy a jeltelen koporsóban esetleg Korponayné Géczy Julianna teteme lehet.

A lőcsei Szepességi Múzeum munkatársai még tavaly nyár elején mintát vettek a csontvázból, a koporsóból és a ruházatból, annak alapján szerették volna tudományos úton bebizonyítani, hogy a kriptában levő maradványok a 18. század elejéről származnak. A kutatást idén év elején zárták le, az osgyániak számára nem túl biztató eredménnyel. Mária Novotná, a múzeum igazgatója a Rimava regionális hírportálnak annyit mondott: a vizsgálatok nem bizonyítják egyértelműen, hogy az osgyáni kriptában Korponayné Géczy Julianna nyugszik.

A kutatás eredményének nyilvánosságra kerülése ellenére nem várható, hogy szertefoszlik a legenda, amely szerint Osgyánban temették el a lőcsei fehér asszonyt. A falubeliek emlékezete szerint a Géczy családnak Osgyánban voltak birtokai, így azt sem tartják kizártnak, hogy mégis a magyar történelem ismert alakja nyugszik a falu templomában. A helyiek úgy tudják, hogy a kriptában a mostani felújítás előtt utoljára második világháború idején járt ember. A holtakkal eltemetett értékeket kereső, fosztogató katonák dúlták fel akkor a koporsókat. A kripta lejáratát ezután a hívek lezárták, egészen a padló mostani renoválásáig nem is nyitották fel. Az utolsó temetés bő kétszáz éve, 1803 táján lehetett itt, erről az egyik, a bejárathoz legközelebbi koporsó feliratából lehet következtetni.

Osgyánban eddig azt remélték, hogy egyfajta idegenforgalmi látványosság lesz majd a kripta, ha valóban a magyar történelem egyik érdekes női alakjának földi maradványait rejti. Bár a legendát megcáfolta a tudomány, a helyiek úgy gondoljak, a lőcsei fehér asszony ezek után is falujukba vonzza majd a turistákat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár