2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Nemzeti tündérmese" a Kennedy-gyilkosság

2010. január 26. 14:33 MTI

Oliver Stone filmrendező szerint Adolf Hitler szörnyeteg volt, de korának szülöttje, az Egyesült Államok pedig nem hajlandó átgondolni a Kennedy-gyilkosságot - hangzott el azon az előadáson, amelyet a direktor Thaiföldön tartott diákoknak.

Az éppen a The Secret Story of the United States (Az Egyesült Államok titkos története) című 10 részes dokumentumfilmjén dolgozó Oscar-díjas művész a bécsi székhelyű International Peace Foundation békealapítvány felkérésére utazott az ázsiai országba, ahol a filmek béketeremtésben játszott szerepéről tartott előadást.

Stone szerint Adolf Hitler hatalomra kerülését a nyugati bankárok tették lehetővé. "Hitler szörnyeteg, ez nem kérdés. Semmi együttérzés nincs bennem iránta, őrült pszichopata volt. De ahogy Frankenstein is létezett, úgy volt egy Doktor Frankenstein is. Hitler korának szülöttje volt" - válaszolt újságíróknak a rendező.

Készülő sorozatáról szólva úgy fogalmazott, hogy az a 20. század jobb megértését szolgálja majd, a leckék pedig 2010-ben Barack Obama elnöknek is szolgálhatnak tanulsággal. "Mivé lett Amerika? Hogy tudnánk mi amerikaiak nem tanulni a harmincas évek Németországából?" - vetette fel a kérdéseket Oliver Stone, aki korábban a diákok előtt egyik legellentmondásosabb filmjéről, a Kennedy-gyilkossággal foglalkozó JFK-ről beszélt.

A rendező véleménye az, hogy az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó tudomást venni arról az eshetőségről, miszerint magányos merénylőként nem Lee Harvey Oswald, hanem valaki más végzett John F. Kennedy elnökkel. "A hatalomban lévő amerikaiak közül sokan a mai napig teljes tagadásban élnek, még csak tudni sem akarnak arról a lehetőségről, hogy más gyilkolt. Ez nemzeti tündérmese" - vélekedett.

"Fantasztikus történet, és én feldolgoztam. Azt hittem, tisztelni fognak érte, de a sajtó földbe döngölt. Mesegyártónak és propagandistának neveztek" - mesélt az 1991-es film utózöngéiről a direktor, aki olyan filmek révén lett híres mint a Született július 4-én, valamint A szakasz, amely négy Oscar-díjat - köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót - söpört be.

A rendező legutóbb a South of the Border című alkotásával hívta fel magára a figyelmet, ebben Dél-Amerika helyzetével foglalkozik. A film javarésze Hugo Chávez venezuelai elnökről szól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár