2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Késve érkezett Báthory Erzsébet a magyar mozikba

2010. január 18. 12:38 MTI

Egy év késéssel, de megérkezett Magyarországra is Juraj Jakubisko veterán szlovák filmrendező történelmi szupermozija, a Báthory: az alkotást január 20-tól vetítik a magyar mozik.

Mint azt a vetítés utáni sajtóbeszélgetésen Deana Jakubisková színésznő, a film producere felidézte, a szlovák-cseh-magyar-brit koprodukciós alkotás két évig készült, költsége elérte a 4 milliárd forintnak megfelelő összeget, ezzel a térség legdrágább filmje lett. Szlovákiában minden idők legsikeresebb filmje, míg Csehországban az évtized második legsikeresebb alkotása címet is kiérdemelte, összesen másfél millióan látták csak a két országban.



Juraj Jakubisko elmondta, hogy Várkonyi Gábor történész segítségét felhasználva a filmmel a Báthory Erzsébetről élő mítoszt akarta lerombolni, a 16. századi grófnőről ugyanis még ma, 400 évvel halála után is megoszlanak a vélemények. A Guinness Rekordok Könyve szerint Báthory Erzsébet nevéhez köthető a történelemben az egy nő által elkövetett legtöbb gyilkosság, szám szerint 650.

A legenda azt tartja róla, hogy fiatalságának megőrzéséért szűzlányok vérében fürdött. Ezzel szemben a rendező - a legújabb történelmi kutatásokat is figyelembe véve - azt állítja az asszonyról, hogy igazi reneszánsz ember volt, intelligens, művelt, művészetpártoló, okos nő, aki a vagyonára szemet vető nagyurak ármánykodásának áldozata lett.

Juraj Jakubisko elmondta, meg akarta mutatni a nyugati világnak, hogy Kelet-Közép-Európában is tudnak nagy történelmi filmet készíteni. "A mi történelmünk megérdemli, hogy a filmesei földolgozzák" - hangsúlyozta a rendező, aki több száz statisztát mozgatott, 16 kastélyban forgatott és három operatőrrel - Frantisek Brabec cseh, Juraj Duris szlovák és Kende János magyar operatőrrel - dolgozott együtt. Juraj Jakubisko azt is megjegyezte: a londoni bemutatón kiderült, hogy a publikum semmit sem tud Európának erről a feléről, mindössze annyit, hogy a szovjetek totalitárius rendszere megbukott. A filmmel meg akarta világítani, hogy az oszmán-török inváziót az ezen a tájon élő népek tartóztatták föl, és mentették meg a nyugati kultúrát a pusztulástól - mutatott rá a rendező.

Kende János operatőr felidézte, hogy Jakubiskóval az egyik moszkvai filmfesztiválon együtt voltak zsűritagok, akkor kérte föl, hogy legyen történelmi filmjének egyik operatőre. Mindössze 10-15 napot forgatott vele, barátságból. Együtt dolgoztak a Tátrában, Telcen és Prágában. Kende szerint a filmben minden valódi, nincs benne számítógépes trükk, mert - mint fogalmazott - Juraj konzervatív technikával dolgozott, persze digitális kontroll alatt.

Franco Nero olasz színész, aki a filmben II. Mátyás királyt alakítja, elárulta, hogy ő is elsősorban barátságból vállalta el a szerepet, amelynél számára nem az számított, hogy mekkora, hanem az, hogy milyen súlya van a történetben. Báthoryról az olasz legenda is azt tartja, hogy vérszomjas nő volt, így a kíváncsiság is hajtotta - tette hozzá Franco Nero, aki érdekességként elmondta: Jurajt azért is nevezik kelet-európai Fellininek, mert nagyon vágyott az olasz mester fekete kalapjára. Ezt egy fesztiválon végül meg is szerezte neki, s azóta állítólag csak az ágyban nem viseli - a budapesti sajtóbemutatón mindenesetre végig a fején maradt.

Juraj Jakubisko az MTI-nek megmutatta bőrkötéses naplói közül a legújabbat, amelybe kalligrafikus betűkkel írja gondolatait, benyomásait és amelybe rajzol is. Budapesten már két női fej is született, az egyiken a magyar korona látható. A rendező elárulta, hogy a filmbéli "Caravaggio-vásznat", amely a grófnőt és két gyermekét ábrázolja, szintén ő festette. Az Uránia mozi kávézójának előterében az érdeklődők maguk is megnézhetik Juraj Jakubisko rajzait, a lenti előcsarnokban pedig reneszánsz ruhákba öltöztetett női bábuk fogadják a látogatókat.

A Báthoryt eredetileg tavaly januárban mutatták volna be Magyarországon, ám akkor az alkotók és a magyar forgalmazó cég között felmerült problémák miatt végül meghiúsult a bemutató. Mint Deana Jakubisková elmondta, most saját cégük, a Jakubisko Film a forgalmazó, és közvetlenül a mozikkal kötöttek szerződést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár