2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kézírása alapján spanyol lehet Kolumbusz

2009. október 16. 10:16 The Daily Telegraph

Olaszország, Franciaország, Portugália és még Skócia is magának követeli a híres utazót, akinek állítólagos származását évek óta különböző teóriák százaival igazolták. Egy amerikai kutató szerint azonban a válasz jóval egyszerűbb: elég volt a férfi kézírását elemezni.

Valós nemzetisége kapcsán a navigátor 1506-os halála óta vitáznak: egyesek szerint egy genovai takács fia lehetett, míg Görögország, Katalónia, Portugália, Korzika, Franciaország és még Lengyelország is magának követelte. Van olyan elmélet, amely szerint zsidó családból származhatott, míg egy másik teória skót ősökre gyanakszik, és egyesek szerint egy portugál kettős ügynök volt..

A kérdés azért is problémás, mert a felmenőit vitató kérdésre maga a felfedező is a következő választ adta: Vine de nada, azaz a Semmiből jöttem.

Estelle Irizarry, a washingtoni Georgetown Egyetem nyelvésze a legújabb kutatás során a férfi hivatalos feljegyzéseinek és leveleinek nyelvezetét és stílusát elemezte. Eszerint Kolumbusz katalán anyanyelvű lehetett, és Aragóniából, a Pireneusok tövéből származhatott. Mindezt a kutatónő nemrég megjelent, The DNA of the writings of Columbus című könyvében is bemutatta, amelyben arra is választ kaphatunk, hogy miként jutottak el a kutatás során a kasztíliai stílustól a katalánig.

A kutatónő szerint a férfi sosem tudott megfelelően bánni a nyelvvel, és a leveleiből kitűnő pontatlanságok mind-mind a katalán eredet mellett tanúskodnak. Úgy tűnik hát, hogy a mostani filológiai vizsgálat jóval több eredménnyel járt, mint amikor három évvel ezelőtt DNS-mintákkal keresték volna meg Kolumbusz családját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár