2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Világ Igaza lesz egy erdélyi férfi

2009. október 8. 14:06 MTI

A zsidók megmentéséért járó Világ Igaza érdemrenddel tüntetnek ki egy erdélyi férfit, aki 1944-ben három zsidót segített átjutni az akkor Erdélyt kettészelő román-magyar határon, és így megmenekültek a deportálástól.

Daniel Stejerean, az észak-erdélyi holokauszt emlékére létesített szilágysomlyói múzeum igazgatója szerdán elmondta, hogy a 82 éves szilágysági Alexandru Chereches veheti át a kitüntetést, amelyet az izraeli állam adományoz a 65 évvel ezelőtti események idején tanúsított bátorsága elismeréseként.

Az igazgató szerint az akkor 17 éves Chereches kockára tette életét, amikor egy Szilágysomlyó melletti erdőben három, a náci csapatok elől rejtőzködő zsidó férfire bukkant, s segített nekik. A férfiak attól tartottak, hogy őket is Csehországba deportálják, akárcsak a helyi zsidó közösség többi tagját. Szilágysomlyó akkoriban a Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdély része volt.

A felnőttkor küszöbén álló Chereches egy hétig élelmet vitt a menekülőknek, majd az éjszaka leple alatt édesanyjával együtt elkísérte őket a román-magyar határhoz. Ott egy helybéli segítségével átjuttatta őket Romániába, s így megmenekültek a deportálástól. Mindhárman túlélték a vészkorszakot, a második világháború után pedig ketten vissza is tértek Erdélybe, s megköszönték a férfinak, hogy segítette őket - mondta el a múzeumigazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár