2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ládák rejtik az egyik legkorábbi magyar freskót

2009. szeptember 18. 09:14 Kovács Olivér

A visegrádi főesperesi templom '70-es években végzett feltárása óta múzeumi raktárban pihennek az eddig megtalált egyik legkorábbi magyar falkép töredékei. A restaurálásukra és bemutatásukra harminc éve nincs pénz.

A templom maradványait a hetvenes években tárták fel, s ekkor gyűjtötték össze a déli fal freskóinak többnyire töredékes darabjait is. A falképek egy részét a restaurátorok választották le a még álló falakról, s került a leletanyag a múzeum raktárába.

„Akkor azt gondoltuk, hogy rövidesen restaurálhatóak és így bemutathatóak lesznek, azonban a munka elvégzésére mindeddig nem jutott pénz” – mondta el a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója. A rossz állapotú freskótöredékek összeállítása és restaurálása komoly munkát és jó néhány millió forintos költséget jelentene – tette hozzá Szőke Mátyás.

A korábbi plébániatemplom helyén az 1050-60-as években épült fel a romjaiban fennmaradt főesperesi templom. A kutatások szerint a belsejét kifestés borította, amelynek jelentős töredékei csak a déli-, illetve kisebb felületen a nyugati falszakaszon maradtak fenn. A templomot valószínűleg már a 12. században elhagyták, végső pusztulását azonban a tatárjárás okozta. „A középkori Magyarország egyik legkorábbi freskóleletét rejtette az épület romja” – jelentette ki Buzás Gergely, a múzeum régésze. Így a leletanyag páratlan kordokumentum is egyben.

A templom fölé már az ásatások befejezése után védőépület került. Itt nyílik meg először a látogatók előtt a hétvégén a 11. századi templomot bemutató kiállítás, amelyben a falképeknek egyelőre csak a fényképei láthatók. Mint arról már beszámoltunk, a kiállításra az ásatásból előkerült töredékek alapján restaurálták a templom karzatoszlopait, valamint rekonstruálták az egykori fából ácsolt szentélyerekesztőt. Az 11. századi templomot és az ispáni központ többi feltárt épületét rekonstrukciós rajzok mutatják be. A falfestményeknek a restaurálása és az eredeti helyükre való visszahelyezése azonban továbbra is várat magára.

Képgaléria a hetvenes évekbeli feltárásról és a freskótöredékekről a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár