2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A négy fal közé szorult szocializmus

2009. szeptember 2. 18:16 MTI

Húsz évvel a hírhedt berlini fal leomlása után még mindig özönlenek a látogatók az Alexanderplatz közelében lévő NDK-múzeumba, ahol valósággal megállt az idő. A Karl Liebknecht Strassén lévő múzeum ugyanis olyan élethűen idézi fel az egykori kommunista állam fő nevezetességeit, mintha a szocializmus nem is tűnt volna el, csak éppen négy fal közé "zsugorodott" volna.

Szerdai sajtóhírek szerint az NDK-múzeum évente csaknem 270 ezer látogatójával Berlin egyik legkeresettebb, illetve legkedveltebb múzeumának számít, és a fal leomlásának november 9-i évfordulója közeledtével még nagyobb lett a tolongás. Amúgy a látogatók nem csak "osztalgiáznak", amit jelez, hogy az idei esztendő első nyolc hónapjában többen érkeztek az egykori Nyugat-Németországból, mint a volt NDK-ból.

A múzeumba belépő vendéget egyébként rögtön arcul csapja a szocializmus szele. Az előtérben ugyanis a fal egy miniatűr - gumiból és műanyagból készült - változata fogadja, majd egy régi, sárgába hajló - kétütemű - Trabanttal találja magát szemben, DDR felirattal és YFD 7-13-as rendszámmal. A Trabant működőképes, be lehet ülni, mint ahogy az összes többi NDK-s relikvia is megérinthető. Majd feltűnnek a régi NDK-s tömegbútorok, az asztalokon egy-egy üveg Rotkäppchen (azaz Piroska) pezsgő, amely annak idején az egyik legkedveltebb ünnepi italnak számított.

A múzeum, illetve a kiállítás szervezői szemmel láthatóan nem arra törekedtek, hogy a látogatókat történelemoktatásban részesítsék, hanem arra, hogy egy kis ízelítőt kapjanak az egykori szocialista mindennapokból. Amiből azért a hírhedt állambiztonsági minisztérium, a Stasi sem maradhatott ki. Minden látogató kipróbálhat egy hajdani lehallgató készüléket, amely azonban "élesben" már nem működik. A magyarázatot mindehhez egy a Stasi tevékenységével kapcsolatos információs tábla adja.

A kiállítás a hírek szerint különösen az egykori nyugatnémetek számára számít rendkívüli élménynek. Sokan közülük a Karl Liebknecht Strasse 1. szám alatt döbbentek rá arra, hogy milyen is volt - és egyáltalán volt - élet a hajdani NDK-ban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár