2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világháborús szolgálatmegtagadókról is megemlékezett az osztrák elnök

2009. szeptember 1. 19:24 MTI

A II. világháborúban elesett osztrák katonák mellett az ellenállókról és a náci hadsereg szolgálatmegtagadóiról is megemlékezett az osztrák államfő kedden, a háború kitörésének 70. évfordulóján a hadsereghez intézett beszédében.

Több mint ötvenmillió áldozatával a II. világháború felfoghatatlan katasztrófa volt. Az 1938-ban Németországhoz csatolt Ausztriának 270 ezer katonája esett el "idegen egyenruhában" - fogalmazott Heinz Fischer. Felidézte azt is: "voltak bátor közkatonák és tisztek is, akik felismerték a nemzetiszocialista rezsim jogsértő és bűnös jellegét, és akik a lelkiismeretükre hallgatva megpróbáltak ellenállást tanúsítani vagy legalább kivonni magukat a hitleri hadseregben való szolgálat alól". A Harmadik Birodalom és a Wehrmacht (az egykori náci német hadsereg) ellenállóira is emlékezünk ma - mondta Fischer.

A náci hadbíróságokon elítélt dezertőrök rahabilitációja ma sem teljes Ausztriában - hangsúlyozza egy civil szervezet, a nemzetiszocialista rezsim áldozatainak bizottsága. Csak 2005-ben biztosítottak nekik kártérítés és társadalombiztosítási juttatások tekintetében az áldozatok többi csoportjával egyenlő jogokat - hangsúlyozza a bizottság. A szervezet azonban ezen túlmenően arra törekszik, hogy a dezertőröket illetően is nyilvánítsák törvényi szinten, visszamenőleg semmisnek a hadbíróságok ítéleteit.

A bizottság támogatásával, szintén szeptember 1-jén nyílt meg Bécsben egy vándorkiállítás, amely a Wehrmacht hadbíróságai által elítélteknek, civileknek és katonáknak állít emléket. A Wehrmacht a háború hat éve alatt legkevesebb harmincezer polgári személyre és húszezer katonára rótt ki halálbüntetést, leginkább árulás és szökés miatt; a katonák között 1400 volt osztrák.

A hetvenedik évfordulóhoz közeledve az osztrák sajtóban többen azt is nehezményezték: a hivatalos Ausztria a hetvenedik évfordulón megelégszik a hitleri Németország első áldozatának szerepével, s nem ejt szót arról, hogy a náci hadigépezetnek számos osztrák is részese volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár