2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lengyelek szerint 1945 újabb megszállást jelentett

2009. szeptember 1. 12:28 MTI

Lengyelországban mára nem sok maradt a kommunista propaganda hatásából. A lengyelek szemében a Szovjetunió "agresszor" és "népirtó" volt - derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét hétfőn tette közzé a Rzeczpospolita című napilap.

A Lengyelország megtámadásának, a II. világháború kirobbanásának 70. évfordulójára időzített felmérés szerint a megkérdezettek többsége (65 százalék) azon a véleményen van, hogy a lengyelek 1945-ben nem nyerték vissza függetlenségüket, hanem egy újabb megszállás alá kerültek.

A megkérdezett lengyelek nagyon kritikusan ítélik meg azt a szerepet, amelyet a Szovjetunió játszott a II. világháborúban. Hatvankét százalékuk egyértelműen arra az álláspontra helyezkedik, hogy a szovjetek nagyságrendileg hasonló bűnöket követtek el a lengyel nemzet ellen, mint a németek. Sőt, 18 százalékuk - majdnem minden ötödik megkérdezett - azt gondolja, hogy a szovjetek bűnei nagyobbak voltak.

A válaszadók többsége (61 százalék) nem kételkedik abban, hogy a Szovjetunió részben felelős a II. világháború kirobbanásáért. Hetvenhárom százalékuk úgy hiszi, hogy a jelenlegi orosz vezetés alkalomadtán úgymond ismét megpróbálná eljátszani a Szovjetunió szerepét Lengyelország és a balti államok megtámadásában.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy minden akció reakciót vált ki. Minél inkább megpróbálják az oroszok elkenni bűneiket, annál több ember gondol azokra" - kommentálta a felmérés eredményét a Rzeczpospolitának Wojciech Materski történész. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lengyelek tévednek a világháborús bűnök mértékét illetően. "A németek sokkal több lengyelt gyilkoltak meg, majd ötmilliót, míg a szovjetek 150 ezret. Igaz, 1,8 millió lengyel vált más szovjet elnyomó lépések áldozatává" - mondta.

Mint a felmérésből kiderült, a lengyelek nem egyszerűen büszkék arra szerepre, amellyel hozzájárultak a náci Németország legyőzéséhez, hanem 75 százalékuk jelentősnek, 13 százalékuk pedig egyenesen döntőnek tartja ezt a hozzájárulást. A megkérdezettek 52 százaléka érzi emellett úgy, hogy az egykori szövetségesek alábecsülik a lengyeleknek a náci német birodalom bukásában játszott szerepét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár