2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csillagászat és civilizáció - nemzetközi konferencia Budapesten

2009. augusztus 10. 18:54 MTI

Csillagászat és civilizáció (Astronomy and Civilization) címmel kezdődött hétfőn Budapesten az a négynapos nemzetközi konferencia, amely a csillagászat, a természettudomány és a társadalom kapcsolatára szeretné meg felhívni a figyelmet.

Az augusztus 13-ig tartó konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezte a Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán. A tanácskozásnak az ELTE ad otthont. A konferencia munkájában húsz országból közel 300 szakember vesz részt, a csillagászok mellett filozófusok, kvantumfizikusok, biológusok, teológusok, kultúrtörténészek, esztéták tartanak előadás.

Mint Grandpierre Attila, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a konferencia szervezőbizottságának társelnöke rámutatott, a konferencia egyedülálló a maga nemében, mert a csillagászat jelentőségét világítja meg a tudományok, az emberiség világképe és a társadalom fejlődése szempontjából. Megfogalmazása szerint minden a Világegyetemből keletkezett, a Világegyetem minden tudás végső alapja, így világképünk alapja is.

"A csillagászat a tudomány fejlődésének alapja, ahogyan világképünk alapja és mozgatórugója" - hangsúlyozta Grandpierre Attila, hozzátéve, hogy mai tudományos világképből, amely 400 éve, Newton után alakult ki, hiányzik az ember, az élet. Ezért a 21. században, a biológia évszázadában időszerű újragondolni a Világegyetemről alkotott képünket, amely mindmáig a 17. században megszületett fizikai alapokon nyugszik. Augusztus 10-én, hétfőn a csillagászat és civilizáció témakörét járják körbe, de szó esik a csillagászat történetéről is, ahogy az asztronómiának a világképünkre gyakorolt alapvető hatásairól is.

A konferencia keddi napján a csillagászat és a fizika kerül a figyelem homlokterébe, szerdán viszont az asztronómia és az asztrobiológia. A tanácskozás zárónapján a résztvevők a csillagászat és filozófia, csillagászat és vallás, a csillagászat és művészet közötti kapcsolatokat veszik górcső alá.

A konferenciához kapcsolódóan a Duna Televízióban augusztus 15-ig csillagászati napok lesznek: ennek részletei a www.dunatv.hu/csillagaszatinapok oldalon olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár