2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Stasi is készült Michael Jackson koncertjére

2009. július 30. 16:27

1988. június 19-én kellemes izgatottságra ébredtek Nyugat-Berlin lakói: a Brandenburgi kapu közelében adott koncertet Michael Jackson. A Fal túloldalán azonban másfajta izgalmakat jelentett a popsztár fellépése, a Stasi ugyanis attól rettegett, hogy a koncert politikai provokációra adhat lehetőséget.

Aktát nyitott Michael Jacksonról az NDK titkosrendőrsége, a Stasi, amikor a popsztár 1988 nyarán a berlini fal közelében adott koncertet - írja a Bild csütörtöki száma. A lap szerint a kommunista vezetők attól féltek, hogy a koncert miatt a kelet-német fiatalok behatolnak a tiltott zónába, hogy közelről hallhassák a Nyugat-Berlinben fellépő popsztárt. A Stasi 1988. május 4-én készült aktájában számos NDK-s fiatalt név szerint említettek, akikről azt feltételezték, hogy készek lettek volna szembeszállni a kelet-német rendőrökkel is.

A Bild azt állítja, hogy a Stasi kieszelt egy elterelő hadműveletet is: eszerint a fiatalok Kelet-Berlinben egy stadionban, kivetítőn nézhették volna a koncertet, két perces csúszással. Az esetleges NDK-ellenes megnyilvánulások esetén rögtön lekapcsolták volna az élő koncert késleltetett közvetítését, és egy régi, szalagra vett Jackson koncert került volna adásba.

A tervből azonban végül semmi nem lett, és a Stasi nem vacakolt a koncertközvetítéssel, hanem maradt a régi jó módszernél: brutális hajtóvadászatot indítottak azok ellen a kelet-német fiatalok ellen, akik az 1988. június 9-én megtartott Michel Jackson koncertet hallótávolságon belül, a tiltott zónában akarták élvezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár