2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bíróság ítélte el az amerikai kincsvadászokat

2009. június 9. 12:29 The Daily Telegraph

Bírósági döntés született a floridai székhelyű Odyssey cég ügyében: a tampai szövetségi bíróság határozata értelmében a kincskeresőknek az atlanti vizekben két éve felfedezett hadihajóról kiemelt, 250 millió font értékű arany és ezüstkincset át kell adniuk a spanyol hatóságoknak.

Az Odyssey 2007 márciusában 17 tonnányi arany- és ezüstérmét hozott felszínre a Fekete hattyú névre keresztelt, állítólag ismeretlen hajóról. A roncs helyét nem fedték fel, mondván nemzetközi vizeken található, így egyetlen országnak sem lehet vele kapcsolatban jogi követelése. Az előzetes bemutatók alapján azonban a spanyolok igencsak hamar arra kezdtek gyanakodni, hogy az érmék a Nuestra Senora de las Mercedes fregattról származnak, amely 1804 októberében merült hullámsírba Portugália partjainál.

A kormányzat ezért „a 21. század kalózainak” minősítette az Odyssey-t, és a haditengerészetet is riasztották a kutatócég hajóink elfogására. Bár a felszerelést sikerült lefoglalni, a kincseket már nem sikerült megszerezni, mert az Odyssey azokat korábban titokban tampai főhadiszállására vitette. A spanyolok ezért 2007 májusában, az amerikai bíróságok bevonásával jogi eljárást indítottak a cég ellen.

Ennek kimenetele egyelőre nekik kedvez: a tampai szövetségi bíróság múlt heti döntése értelmében a kincseket vissza kell adni a spanyoloknak. Angeles Gonzales-Sinde, spanyol kulturális miniszter üdvözölte a döntést, és szerinte a határozat a jövőbeli ügyekben is precedensértékű lehet majd.

A bírósági eljárásnak azonban a cég más hasonló projektjeire is komoly hatása lehet, így ezáltal kérdéssé vált a 2002-ben felfedezett HMS Sussex sorsa is, amely 10 tonnányi aranyat szállított, amikor 1694-ben elsüllyedt, és amit szintén az Odyssey emelt volna ki. A cég így fellebbezett a döntés ellen, a végső határozat tehát még igencsak messzinek tűnik: a már említett kincsek addig is Floridában maradnak, és a többi roncs feltárása is tovább folytatódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár