2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keletnémet rendőr miatt radikalizálódott a nyugati ifjúság

2009. május 22. 13:53 MTI

A keletnémetek kémje volt az a nyugat-berlini rendőr, aki 1967. június másodikán Nyugat-Berlinben lelőtte Benno Ohnesorg pacifista diákot - jelentette csütörtökön a ZDF német közszolgálati televízió. Ohnesorg megölése az akkori nyugatnémet diákmozgalom kiszélesedéséhez és radikalizálódásához vezetett.

A ZDF - az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat aktáit kezelő hivatalban újonnan fellelt dokumentumok alapján - arra a megállapításra jutott, hogy a gyilkos lövést leadó nyugat-berlini rendőr, Karl-Heinz Kurras már 1955-ben az NDK állambiztonsági minisztériumának szolgálatában állt, sőt tagja volt a keletnémet állampártnak, a Német Szocialista Egységpártnak is. Az volt a feladata, hogy a nyugat-berlini rendőrség belső viszonyairól küldjön jelentéseket. Arra azonban nincs utalás a Stasi-aktákban, hogy Kurras megbízást kapott volna Ohnesorg lelövésére.

Mind a mai napig homályosak a 42 évvel ezelőtti eset körülményei. Reza Pahlevi perzsa sah éppen látogatást tett Nyugat-Berlinben, amely ellen diákok hatalmas tömege tiltakozott. Kurrast számos rendőrkollégájával együtt kirendelték 1967. június másodikán a nyugat-berlini operaház védelmére, mert a perzsa uralkodónak éppen ott volt programja. A rendőri alakulatok megrohamozták a sah látogatása ellen tüntető diákokat, majd üldözőbe vették a menekülőket. Egy közeli lakóház udvarán Ohnesorg dulakodott két rendőrrel, Kurras ekkor adta le a halálos lövést a fiatalemberre.

Az ügyet vizsgáló nyomozók nem találtak Kurrasra nézve terhelő bizonyítékokat az eset helyszínén. Számos egymásnak ellentmondó tanúvallomás hangzott el az ügyben. A szemtanúk vallomásai élesen ellentmondtak annak, ahogy a gyilkos lövést leadó rendőr beállította a történteket. A bíróság végül "bizonyítékok hiányában" felmentette Kurrast a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól.

Benno Ohnesorg bölcsészhallgató egy evangélikus diákközösség tagjaként gyakran vett részt különféle pacifista megmozdulásokon. 26 éves volt, amikor a rendőrgolyó kioltotta az életét. Neve azonnal ismertté vált az egész NSZK-ban. A ZDF jelentése szerint Ohnesorg lelövése után a keletnémet állambiztonsági minisztérium az alábbi utasítást küldte Kurrasnak: "Minden anyagot azonnal megsemmisíteni, a munkát egyelőre beszüntetni. Nagyon sajnálatos balesetnek tekinteni a történteket."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár