2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félszáz évnyi kultúra New York szívében

2009. május 13. 09:37 MTI

Alapításának 50. évfordulóját ünnepli a világ legnagyobb és egyik leghíresebb előadóművészeti központja, a New York-i Lincoln Center. A táncnak, filmnek, zenének és színháznak egyaránt otthont adó létesítmény egy évig tartó rendezvénysorozatot szervez az évforduló alkalmából.

Az ünnepi eseménysorozatot megnyitó hétfői koncerten az új Alice Tully-teremben felléptek a New York-i Filharmonikusok Alan Gilbert karmester, zeneigazgató vezényletével, valamint Itzhak Perlman hegedűművész, Wynton Marsalis dzsessztrombitás és a Juilliard Zenekar. Az ünnepi előadásra meghívták Michael Bloomberg polgármestert, David Paterson New York-i kormányzót és Charles Schumert, a szövetségi állam szenátorát.



Az évente több millió látogatót vonzó épületegyüttes 12 állandó művészeti csoport, egyebek között a Metropolitan Opera, a New York City Ballet és a New York City Opera otthona. Ott zenélnek a New York-i Filharmonikusok, és ott működik a Film Society of Lincoln Center, a Jazz at Lincoln Center, valamint a New York Public Library for the Performing Arts. A 6,6 hektáron, 7 utca szélességében elterülő központ 22 különálló termében évente több ezer előadást tartanak, ezenkívül oktatási programokat, bejárásokat és egyéb eseményeket rendeznek.

Dwight Eisenhower elnök 50 éve, 1959. május 14-én tette meg az első kapavágást a Columbus Avenue és a 64. utca sarkán a kulturális központ építésének kezdetén. A különböző előadóművészeteket és oktatási intézményeket egyesítő hatalmas komplexum ötlete az 50-es években radikális megoldásnak számított. A központ fontos szerepet játszott az Upper West Side negyed, sőt az egész város megújulásában.



Az ünnepségsorozat a legendás akusztikájú, 1100 férőhelyes Alice Tully-teremben kezdődött, amelyet 22 hónapig tartó, 159 millió dolláros felújítás után februárban vehetett birtokba újra a közönség. Ez volt az első koncertterem, amelyet a Lincoln Center átfogó, 1,2 milliárd dolláros felújítási programja keretében átadtak.

Az átalakítás során kibővítik az épületeket és korszerűsítik a koncerttermeket. Megújulnak a közterek is, új formát és világítást kap az Avery Fisher Hall és a David H. Koch Theater közötti központi szökőkút a Josie Robertson téren. Korszerűsítik a látogatóközpontot, új gyaloghidat építenek, amely a 65. utca felett fog átívelni, és egy új étterem is nyílik. A pénz előteremtéséhez a központ 5 éven keresztül otthont biztosít évente kétszer a New York-i divathétnek.

Az Extremely Hungary kulturális fesztivál keretében a nyáron magyar színházi előadásokat is láthat a Lincoln Center közönsége: a Katona József Színház társulata Csehov Ivanov című darabját adja elő Ascher Tamás rendezésében július 7. és 11. között a Gerald W. Lynch Theaterben, Pintér Béla és Társulata pedig a Parasztoperával vendégszerepel július 21. és 26. között a Clark Studióban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár