2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csehov élete képekben

2009. március 10. 15:19 MTI

Anton Pavlovics Csehov orosz író élete elevenedik meg Nyikolaj Poljusenko orosz festőművész alkotásain a Csehov - Európa egy művész szemével című szerdától látogatható kiállításon a budapesti Orosz Kulturális Központban.

A jövő péntekig látható tárlat több mint ötven, különböző technikával készült munkát vonultat fel; a metszeteken, akvarelleken, rajzokon és olajfestményeken megjelennek azok a helyek, ahol Csehov (1860-1904) élt: szülővárosa Taganrog, Moszkva, Krím és Melihovo egyaránt - mondta el az intézmény munkatársa. Fazekas Eszter tájékoztatása szerint Csehov-művekhez készült illusztrációk, portrék, valamint az író által felkeresett országokról - Németországról, Franciaországról, Ausztriáról, Olaszországról, Svájcról, Ceylonról és Hongkongról - készült képek is színesítik a tárlat anyagát.

Nyikolaj Poljusenko festőművésznek több mint 200 olyan műalkotása van, amelyet Csehov életútjának és írói munkásságának szentelt; élete során felkereste azokat a helyeket, ahol az író is megfordult, így alkotta meg műveit. Célja, hogy megismertesse a világgal Csehov alkotói pályafutását. Nyikolaj Viktorovics Poljusenko Oroszország érdemes művésze, az Oroszországi Művészek Szövetségének, valamint az UNESCO Nemzetközi Képzőművészeti Szervezetének tagja. Több mint húsz éve tanulmányozza Csehov életútját annál is inkább, mert azzal büszkélkedhet, hogy távoli rokona a nagy írónak. Alkotásai oroszországi, görögországi, francia, norvég, amerikai, német, máltai és japán állami és magángyűjteményeket gazdagítanak.

Utazásai során érdekes, tekintélyes mennyiségű anyagot gyűjtött, amely hosszas tanulmányozás után egy sor metszetalbumban öltött formát: Csehov és Taganrog, Csehov és Melihovo, Csehov a Krím-félszigeten. Sokoldalú művészi és társadalmi munkásságát Oroszország határain kívül is ismerik, kiállítása volt már Uruguayban, az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár