2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öngyilkosok lettek Wallenberg szülei

2009. március 8. 12:50 MTI

A több ezer magyar zsidó életét megmentő Raoul Wallenberg anyja és nevelőapja harminc évvel ezelőtt öngyilkosok lettek amiatti kétségbeesésükben, hogy 1945-ben eltűnt fiuk sorsáról nem tudtak semmit - erősítette meg a The Wall Street Journal amerikai napilap értesülését Wallenberg féltestvére a Svenska Dagbladet című svéd napilapnak nyilatkozva.

A 88 éves Nina Lagergren, aki Raoul Wallenberg féltestvére, először beszélt erről a nyilvánosság előtt. Elmondta, hogy az ő apja (Raoul nevelőapja), Fredrik von Dardel, valamint anyjuk, Maria Wising Wallenberg 1979 februárjában - két nap különbséggel - nagy mennyiségű altatót vett be. "Nagyon nehezen viselték el, hogy nem sikerült Raoul nyomára bukkanniuk" - mondta Lagergren. A The Wall Street Journalben megjelent információ egyébként egy igencsak hosszú kutatás eredménye.

Raoul Wallenberg a második világháború idején - a budapesti svéd nagykövetség diplomatájaként, státusát kihasználva - zsidók ezreit mentette meg a megszállt Magyarországon. A diplomata 1945. január 17-én Budapestről a szovjet hadsereg debreceni parancsnokságára indult egy találkozóra. Ott őrizetbe vették, s Moszkvába szállították, ahol a lubjankai, illetve a lefortovói börtönben tartották fogva. Egy börtönorvos feljegyzése szerint 1947. július 17-én halt meg Moszkvában.

Stockholmban 2001 januárjában bemutatták az 1991-ben alakult orosz-svéd közös munkacsoport kutatásainak eredményeiről szóló beszámolót, de a csoportnak nem sikerült jogilag támadhatatlan következtetést levonni Wallenberg sorsára nézve. A mai napig nem állapították meg, hol temették el Raul Wallenberg földi maradványait. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adatai szerint halála után elhamvasztották, s további nyomok nem lelhetők fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár