2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Társadalmi párbeszéd a vitatott emlékművekről

2009. január 30. 13:26 MTI

Az Európa Tanács (ET) országaiban a lehető legszélesebb körben folytassanak társadalmi párbeszédet az ellentmondásosan megítélt emlékművekről - szorgalmazta Eörsi Mátyás. Az SZDSZ országgyűlési képviselője, az ET parlamenti közgyűlésének liberális frakcióvezetője csütörtökön Strasbourgban határozati javaslatot terjesztett a közgyűlés elé arról, hogy miként közelítsék meg ezt a kérdést a 47 országot átfogó szervezet azon tagállamaiban, ahol ilyen, vitatott emlékművek találhatók. A javaslatot a közgyűlés meg is szavazta.

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslat kidolgozásának gondolata a tallinni szovjet katonai emlékmű eltávolításával kapcsolatos észt-orosz vitában fogant, de az előterjesztés átfogóan tárgyalja a problémát. Nyugat-Európában - tette hozzá - a második világháború után a demokratikus társadalmak szembe tudtak nézni múltjukkal, de a kontinens keleti felében a náci megszállást csaknem azonnal szovjet megszállás követte, így ezekben az országokban sok olyan emlékművet emeltek, amelyeket a társadalom egy része a felszabadulás, más része a diktatúra emlékművének tekint.

A liberális politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolországban a diktatúra békés körülmények között történt felszámolása után még három évtizedig nem nyúltak a francóista emlékművekhez, mígnem José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök úgy ítélte meg, hogy erre már megérett a spanyol társadalom. Eörsi előterjesztése szerint világosan meg kell különböztetni egymástól a katonai temetőket és a győzelmi, hősi emlékműveket, oly módon, hogy az előbbiek esetében a kegyeleti szempontokra tekintettel szigorúan be kell tartani a nemzetközi, illetve kétoldalú megállapodásokat.

Az utóbbiak esetében a magyar képviselő szerint történészek, a civil társadalom és a politikai élet szereplőinek bevonásával, konferenciákkal és kollokviumokkal, széles körű társadalmi viták nyomán kell eldönteni, mi legyen az emlékművek sorsa. Az indítvány értelmében ehhez célszerű lenne európai szakértői központot létesíteni, amely segítségére lehetne az ET-tagállamoknak. A szöveg sajnálattal állapítja meg, hogy mindeddig nem sikerült összeállítani az ET-tagállamokban található háborús temetők teljes listáját, és javasolja ilyen jegyzék összeállítását az emlékművekről is. A szöveg javasolja, hogy a tagállamok fontolják meg ezzel a problémakörrel kapcsolatban történelmi múzeumok létesítését.

Az előterjesztés fő célja - hangsúlyozta Eörsi Mátyás a sajtótájékoztatón - az, hogy a vitatott megítélésű emlékművek ügyét kivonják a társadalmi feszültséget és gyűlölködést keltő tényezők közül, vagyis hogy a társadalmi megbékélés ügyét szolgálják. Emellett - tette hozzá - el kell kerülni, hogy az emlékművek kapcsán az államközi kapcsolatokban feszültséget szítsanak, más államokkal szembeni politikai célokat kövessenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár