2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Sisi-múzeum is megújul Schönbrunnban

2009. január 12. 14:52 MTI

Hozzávetőleg 2,6 millió látogató kereste fel tavaly Bécs egyik legfőbb történelmi és kulturális látványosságát, a schönbrunni kastélyt. A császári család egykori, hatalmas parkkal és pompás kerttel körülvett, rokokó és barokk stílusú nyári rezidenciája, amelyet Mária Terézia Versailles-jal versengve alakíttatott ki véglegesen annak idején, nagyjából annyit érdeklődött vonzott, mint 2007-ben. A kastélyt működtető kulturális társaság (SKB) sajtóközleménye szerint a belépőjegyekkel együtt a tavalyi forgalom 32,5 millió eurós bevételt eredményezett.

Míg az év elején úgy tűnt, hogy a látogatók száma növekedni fog, a pénzügyi-gazdasági válság elmélyülése szertefoszlatta a reményeket, és a második félévben már apadást mutatott az érdeklődés szintje. A társaság beigazolva látja félelmét, hogy az elhúzódó gazdasági visszaesés az idegenforgalomban is jelentősen érezteti hatását. Ugyancsak az SKB felügyelete alá tartozik a Hofburgban található Sisi Múzeum, az Ezüstkamra és a császári lakosztály. Ezek a látványosságok 632 ezer látogatót vonzottak 2008-ban.

Az üzemeltető szándéka szerint az idén felújítják az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról - Ferenc József feleségéről - elnevezett múzeumot, amely fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli. Elsősorban a klímaberendezést és a világítási rendszert kívánják korszerűsíteni. A tárlat egyébként új kiállítási darabbal is bővül: a legapróbb részletekig rekonstruálják Sisi magyar koronázási ruháját, amely utána megtekinthető lesz a nagyközönség számára is. Renoválják magát a schönbrunni kastélyt is, egyebek között felújítják az épület homlokzatát, a mellvéd szobrait, Ferenc József császár nyári lakó- és dolgozószobáját, a palota dísztermét, a parkban pedig a Galambházat.

A kastélyegyüttes az egykori császárváros központjától 6 kilométerre fekszik. Az építészeti remekmű, amelynek létrehozásához a 17. század végén kezdtek hozzá, de csak Mária Terézia uralkodása alatt fejeztek be, ősparkjával együtt négyszer akkora területet foglal el, mint a vatikáni állam. Mindig is az osztrák császárok kedvelt tartózkodási helye volt: 1830-ban ott született, majd ott is halt meg az 1848-tól 1916-ig uralkodó Ferenc József. Két évvel halála után, 1918-ban a kastély köztársasági tulajdonba került. Történelmi jelentőségének, szép fekvésének és építészeti megjelenésének köszönhetően azóta is Bécs egyik legfőbb nevezetességének számít.

Az uralkodók kényelméről a rezidencia 1441 szobája és terme, valamint 139 konyhája gondoskodott. A szobákból és termekből ma 45 látogatható. A belső tér rokokó stílusú, a falfelületek többnyire fehérek és 14 karátos aranylemezekkel díszítettek, a szalonokban kristálycsillárok és cserépkályhák láthatók. A reprezentációs termek és vendégszobák fényűzőek. A Tükörteremben valaha Wolfgang Amadeus Mozart zenélt hatéves csodagyerekként. Az utolsó Habsburg-uralkodó, I. Károly osztrák császár - IV. Károly néven magyar király - a Kék Kínai Szalonban írta alá lemondását a trónról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár