2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diplomáciai viszályt hozott a Tádzs Mahal másolata

2009. január 6. 14:45 Times Online

Komoly diplomáciai villongáshoz vezetett India és Banglades között, hogy az utóbbi országban felépítették a híres síremlék tökéletesen pontos másolatát. A vita egyben azt a kérdést is felveti, hogy lehet-e szerzői jogról beszélni a hasonló híres épületek kapcsán.

A vita decemberben kezdődött, amikor Ahsanullah Moni tehetős bangladesi filmrendező bemutatta saját Tádzs Mahaljának első fotóit. Az épület eddig 40 millió fontba került, és az Dhakától, a fővárostól 30 kilométerre északkeletre épült fel. Az indiai hatóságok szinte azonnal felháborodtak, szerintük ugyanis nem lehet lemásolni a híres történelmi épületeket, ráadásul az indiai műalkotás az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az örökségvédők ezért vizsgálatot rendeltek el az ügyben, és egy különleges bizottságot küldtek ki az építkezés menetének, és az új Tádzs méreteinek felméréshez.

Az építkezés a The Times című angol lap szerint igencsak nagyszabású: Moni Olaszországból hozatott márványt és gránitot, míg a különleges díszítésre szolgáló gyémántokat Belgiumból szereztette be. Reményei szerint az építmény igazi turistalátványosság lehet majd, amely végre az országba vonzhatja az oda egyébként is alacsony számban látogató világutazókat. A hatalmas vállalkozás persze humanitárius célokkal is magyarázható: Moni a síremlék-replikát főként a helyieknek szánja, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy felkeressék az indiai mauzóleumot.

Szerinte az indiai reakció azért is meglepő, mert a munkálatokat öt éve kezdték el: az ötlet 1980-ban merült fel, amikor először kereste fel a valódi Tádzsot. Ezt további hat látogatás követte, majd később mérnököket küldött oda, hogy pontosan mérjék fel az épületet. Az építkezés modern eszközökkel történt, hiszen ha a valódi Tádzsot ebben is másolták volna, akkor 20 évre, és 22 ezer munkásra lett volna szükség.

A legtöbben mindezek ellenére sem féltik az eredetit, és szerintük akárhány másolat épülhet, egyik sem érhet fel a valódi Tádzs Mahal magasztosságával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár