2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a legnagyobb második világháborús dokumentumgyűjtemény

2008. december 12. 16:32

A világ legnagyobb második világháborús dokumentumgyűjteménye került fel pár nappal ezelőtt az internetre: 80 ezer digitális fotó mellett közel 9 millió katona adatlapjai között böngészhetünk.

A Footnote.com online dokumentumkezelő rendszerbe felkerült dokumentumokat az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára (National Archives and Records Administration) bocsátotta az oldal rendelkezésére.

A gyűjteményben az amerikai hadsereg második világháborús toborzási adatait is megtaláljuk: jelenleg 9 millió katona adatlapjai között tallózhatunk. A kollekció talán legnagyobb előnye, hogy szabadon bővíthető, így a veteránok, családtagjaik és barátaik szabadon bővíthetik, korrigálhatják vagy javíthatják az információkat, sőt saját fotóikat, esetlegesen filmfelvételeiket is feltölthetik melléjük. Külön érdekesség, hogy az adatbázisba magyar nevek is bekerültek.

A projektben a dokumentumközlés mellett - a hasonló vietnami emlékfal után - a Pearl Harbor-i USS Arizona Emlékmű virtuális reprodukcióját is elkészítették, és azon 1100 katona neve található, akik a hadihajó pusztulásakor, 1941. december 7-én vesztették életüket. Emellett elolvashatjuk a Pearl Harbornál elesettek listáját, vagy a bevetés közben eltűnt katonák adatait, vagy épp a tengeralattjárók őrjáratai, vagy a tengerészeti sajtókiadványok részletes szövegeit.

Emellett a Japán elleni szövetséges bombázási stratégia részleteit, így a célpontokról készített fotókat is digitalizálták. Az igazi exkluzivitást pedig - akiknek még a korábbi sem lenne elég - az az 50 ezer kép adja, amelynek a Footnote.com kizárólagos közlési jogát szerezte meg.

A szolgáltatások nagy része ingyenesen és szabadon használható, míg a teljes eszköztár alkalmazásához ingyenes regisztrációra van szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár