2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megelevenedik a lapiták epikus utazása

2008. november 7. 14:47

Nemzetközi kutatócsoport járja végig Polinézia titokzatos őslakói, a lapiták által követett 6000 kilométeres migrációs útvonalat, hogy végre egyszer és mindenkorra megfejtsék a térség benépesítésének történetét.

A lapita utazáson két polinéz férfi, két kutató, egy operatőr, és az egész projekt szülőatyjai, a katamaránokat tervező James Wharram és Hanneke Boon illetve Klaus Hympendahl író vesznek részt. Hozzájuk csatlakoznak a Durhami Egyetem régészeti tanszékének munkatársai, Keith Dobney és Greger Larson is.

Az expedíció a világon elsőként járja végig ezt a hatalmas távot az egykor használt hajókkal: a résztvevők az évezredek óta használt polinéz kenukba ülve próbálják megállapítani, hogy honnan és miként érkezhettek a térségbe az egykori őslakosok. A kutatás fő célja a lapiták ősi földjének megtalálása, és a durhami résztvevők feladata a helyi vadvilág tanulmányozása lesz. Larson október végén, míg Dobney februárban száll vízre, hogy a különböző szigeteken fellelhető háziállatok részletes géntérképének elkészítésével megpróbálják megállapítani, hogy az egyes fajok honnan származhatnak.

Az epikus felfedezőút végén a hajókat Tikopia és Anuta polinéz szigetek lakóinak adják, hogy azzal is köszönetüket fejezzék ki a sziget lakóinak a katamaránokkal a nyugati hajóépítésre gyakorolt hatásukért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár