2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonai díszszemlével ünnepelték Csehszlovákia 90. születésnapját

2008. október 28. 17:38 MTI

Nagyszabású katonai díszszemlével ünnepelte meg kedden Prága Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulóját.

Az első világháború végén az Osztrák-Magyar Monarchia darabjaira esett szét. Ennek a folyamatnak a részeként 1918. október 28-án a Cseh Nemzeti Bizottság Prágában kikiáltotta a Csehszlovák Köztársaságot. Október 30-án Turócszentmártonban megalakult a Szlovák Nemzeti Tanács, amely határozott Szlovákiának Csehországhoz csatlakozásáról. Az új állam az első világháborút lezáró békeszerződés alapján nyerte el végleges területét. 1968. október 27-én a Nemzetgyűlés elfogadta, az ország föderatív átszervezéséről, valamint a csehszlovák nemzetiségek helyzetéről szóló törvényt. 1969. január 1-jétől Csehszlovákia szövetségi állam, amely 1990. március 29-ig a Csehszlovák Szocialista Köztársaság nevet viselte, majd ez a név 1990. április 20-án Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaságra változott. A tagköztársaságok, a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság, 1993. január 1-jétől önálló állammá váltak.

Az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb csehországi katonai díszszemlén a cseh hadsereg, a speciális mentőalakulatok, a tűzoltók és a rendőrség elit egységei mutatkoztak be. Az esős idő ellenére a látványra - mintegy 2100 katona és több mint 200 darab nehéz haditechnika, valamint repülőgépek - több tízezren voltak kíváncsinak. A fővárost a Ruzyne repülőtérrel összekötő széles Evropská sugárút oldalán felállított dísztribünön Václav Klaus államfő mellett a cseh társadalmi élet jeles személyiségei, valamint a prágai diplomáciai testület tagjai is megjelentek.

A nagyjából másfél órás díszszemlét az elit egységek történelmi zászlajainak a bemutatója nyitotta meg. Ezt követően a hagyományosnak mondható harckocsikon, gyalogsági páncélozott szállító járműveken, az új Tatra katonai teherkocsikon és a terepjárókon kívül láthatóak voltak a legújabb tüzérségi fegyverek is. A szemle egyik csúcsát a korszerű Gripen vadászgépek, az L-159 típusú, hangsebességen aluli vadászgépek és a helikopterek bemutatója jelentette. Václav Kaus, aki államfőként egyben a hadsereg főparancsnoka is, az évforduló alkalmával magas kitüntetéseket adományozott. A kitüntettek között az afganisztáni háború több veteránja is megtalálható volt.

A nagyközönség számára megnyitották a védelmi tárca épületegyüttesét körbevevő parkokat és kerteket is. Ezt a zöld övezetet utoljára a második világháború előtt látogathatta szabadon a lakosság. A cseh Nemzeti Múzeumban már hétfőn megnyílt a Csehszlovákia évtizedei elnevezésű nagyszabású kiállítás, amely az 1992-ben megszűnt ország történelmét mutatja be. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Ivan Gasparovic szlovák államfő is. A Moldva-parti metropolis központjának négy terén ugyanakkor szabadtéri kiállítások nyíltak, amelyek bemutatják, milyen volt az élet, milyenek voltak a hétköznapok az elmúlt évtizedekben Csehszlovákiában.

A mostanihoz hasonló díszszemlére legutóbb még a szocialista rendszer idején - 1985-ben, a II. világháború befejezésének 40. évfordulója alkalmával - került sor Prágában. A mintegy 200 ezres csehszlovák szocialista hadseregből azonban időközben kizárólag hivatásos katonákból álló két - cseh és szlovák - hadsereg lett. Csehszlovákia és a Varsói Szerződés szintén megszűnt, s 1993 óta Csehország és Szlovákia független és önálló államokat alkotnak, s ma már a NATO tagjai. A cseh hadseregnek ma nagyjából 25 ezer tagja van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár