2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszhet a múlt a digitális korban

2008. október 1. 10:09 The New York Times

Veszélybe került a jelenkor történelme: az Egyesült Államok szövetségi intézményei ugyanis igen könnyedén kezelik a mindennapi munka során keletkező digitális iratmennyiséget, és nem törődnek azok megőrzésével.

A digitális múlt feledésbe vész

Számos szövetségi anyag elvész az utókor számára, mivel az elektronikus feljegyzések döbbenetes növekedése következtében a szövetségi alkalmazottak nem őrzik meg a kormányzati számítógépeken készített, emailben elküldött vagy a webre felkerült fájlokat. A szövetségi ügynökségek igen gyakran figyelmen kívül hagyják az iratmegőrzésre vonatkozó követelményeket.

Több szövetségi tisztviselő is elismerte, munkája során csak véletlenszerűen menti el az emaileket vagy az elektronikus feljegyzéseket, és nem is tudja biztosan, mit is kellene megőrizni. Történészek, levéltárosok és kongresszusi kutatók szerint enélkül követhetetlenné válik a döntéshozatal folyamat, elsikkad a tisztviselői felelősség. A közigazgatásban gyakori elkerülhetetlen változások tovább erősítik a kutatók aggodalmait.

Richard Pearce-Moses, az Amerikai Levéltárosok Szövetségének korábbi elnöke szerint "aggasztó, hogy bármilyen ragyogó elmék is dolgoznak a problémán, igen nagy a kockázata annak, hogy a történelem jelentős darabjait elveszítjük”.

A Környezetvédelmi Ügynökség weboldala 50 olyan „döglött linket” sorol fel, amelyek egykor a légköri ózonréteg elvékonyodásáról tájékoztatták az olvasókat. A Polgári Jogok Bizottsága honlapjáról 20 anyagot töröltek le. Többségük kritizálta a Bush kormányzat polgári jogokkal kapcsolatos politikáját. A Fehér Ház email-rendszerének problémáiról részletesen lehetett olvasni bírósági esetek és kongresszusi meghallgatások kapcsán. Más szövetségi ügynökségek is elismerték, hogy iratmegőrző rendszerük megbízhatatlan. „A digitális információk megőrzése olyan kihívást jelent számunkra, amelyhez egyelőre nem tudunk felnőni” – mondja Robert P. Spindler, Arizóna állam egyetemi könyvtárainak fő levéltárosa.

A szövetségi kormányzat esetében az iratmegőrzés problémája egyre súlyosabbá válik, hiszen az alkalmazottak több millió emailt írnak, amelyek gyakran helyettesítik a telefonos és személyes megbeszéléseket. Pénzmegtakarítási okból a szövetségi ügynökségek eleve csak a weben teszik nyilvánossá jelentéseiket. Egyre gyakrabban használják fel a blog, a podcasting és videó nyújtotta lehetőségeket politikájuk népszerűsítésére illetve annak védelmében. Az alkalmazottak jelentős része irodán kívül is dolgozik USB-s adathordozók, Google Gmail és Microsoft Hotmail levelezőrendszerek segítségével.

Régen a tisztségviselők a legfontosabb kormányzati iratokat központi ügynökségi fájlokban tárolták. Az iratmegőrzést azonban decentralizálták, és a kormányzat ma már kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, akik a hivatalos iratokat az asztali számítógépeken tárolják. „Korábban titkárnők archíváltak, ma már mindenki maga intéz mindent a saját számítógépén, s ez látványos problémákhoz vezet” - mondja Jason R. Baron, a Nemzeti Levéltár bírósági eljárások osztályának vezetője.

A szakértők attól tartanak, hogy a digitális formában megőrzésre került fájlok a jövőben egyáltalán nem lesznek könnyen elérhetőek, mivel a hozzáférésükhöz szükséges eszközök és szoftverek folyamatosan elavulnak. „Mindannyian őrzünk személyes emlékeket nyolcsávos kazettákon, floppyn vagy 8 milliméteres filmen. Ezek a technológiák ma már ereklyék, és nem férünk hozzá a rajtuk tárolt információkhoz. Képzeljük el ezt a problémát több milliószoros nagyításban. Ez az, amivel a szövetségi kormányzatnak szembe kell néznie” – véli Allen Weinstein, levéltáros.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár