2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brutális film készült a szélsőbaloldali német terrorcsoportról

2008. szeptember 12. 11:04

Alighanem megváltoztatja az egykori szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF), illetve a `főszereplő` Baader-Meinhof csoport hajdani tevékenységével, s általánosságban a terrorizmussal kapcsolatos németországi vitát az a legújabb film, amely a napokban kerül a mozikba a több mint harminc évvel ezelőtt történt eseményekről.

Legalábbis erre a következtetésre jutott a Der Spiegel című hetilap legfrissebb számában megjelent írásában Dirk Kurbjuweit német író és forgatókönyvíró, aki egyike volt azoknak a keveseknek, akik még a szeptember 16-ra tervezett premier előtt szűk körben láthatták a filmet.



Kurbjuweit szerint ugyanis Bernd Eichinger producer és Uli Edel rendező filmje minden korábbinál brutálisabban mutatja be a Baader-Meinhof csoport által elkövetett gyilkosságokat és egyéb bűncselekményeket, azaz - mint írásában fogalmazott - nem is annyira művészi, hanem történelmi film készült.

A film, amely a korábbi Spiegel-főszerkesztő és jelenleg inkább terrorizmus-kutató Stefan Aust könyve alapján készült, rendkívül sok fájdalmat és még több vért mutat, mégpedig a legdurvább képi eszközökkel - figyelmeztetett a cikkíró, utalva arra, hogy a Der Baader Meinhof Komplex (A Baader-Meinhof komplexus) című film valójában az egykori terroristák legszörnyűbb bűncselekményeiről rántja le meglehetős brutalitással a leplet.

A filmben olyan jelenetek láthatók, amelyek egyetlen korábbi, az akkori társadalomnak hadat üzenő és a fegyveres ellenállás, a terrorista bűncselekmények útjára lépő RAF-ról szóló filmben sem szerepeltek. Dirk Kurbjuweit írásában úgy vélte: a legújabb film hiányzott az akkori események helyes értékeléséhez, s ily módon elengedhetetlen alapot képez a németországi vitához. Kurbjuweit szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a csoport valóban szörnyű vérfürdőt hajtott végre, az azonban eddig valahogy "elveszett" az események tengerében.

A korábbi Spiegel főszerkesztő könyve immár a harmadik feldolgozásban jelent meg. Stefan Aust hasonló című könyvének első változatát 1985-ben jelentette meg, majd azt 1997-ben aktualizálta, mostanra pedig újból átdolgozta. A könyv "alapműnek" számít a Vörös Hadsereg Frakció híres-hírhedt, de ma is napirenden lévő tevékenységéről, a csoport által elkövetett terrorcselekményekről és a hatóságok magatartásáról.

A szélsőbaloldali szervezetet 1970-ben alapította Andreas Baader, Ulrike Meinhof és Gudrun Ensslin, s az azt követő években a csoport szerte Németországban terrorcselekmények sorozatát követte el, s több mint 30 gazdasági vezetőt, jogászt, politikust, katonát és rendőrt ölt meg. Meinhof 1976-ban, Baader és Ensslin 1977-ben a börtönben öngyilkosságot követett el, s a csoport néhány korábbi vezetője pedig még ma is életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A film főszerepeit a legnagyobb német sztárok játsszák, így Andreas Baadert Moritz Bleibtreu, Ulrike Meinfofot pedig Martina Gedeck alakítja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár