2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Elba mellett lehet a német Stonehenge

2008. július 31. 10:14 Spiegel Online

Német régészek szenzációs leletre bukkantak Szászország-Anhalt tartományban. Feltételezéseik szerint a Magdeburghoz közel fekvő Pömmeltében megtalálták a Stonehenge németországi változatát. Az egyetlen problémát a lelet anyaga jelenti: mivel az építményt fából emelték, a maradványok - Seahenge-hez hasonlóan - kevésbé élték túl az évezredeket.

A hallei Martin Luther Egyetem fiatal doktorandusza, André Spatzier a kotrógépek és a teherautók zaja ellenére lelkesen számolt be a feltárás eredményeiről a Spiegelnek: a lelőhely az Elbához közel, egy szántóföldön található, azonban az újonnan megnyitott szelvény már a település néhány házának szomszédságában van.

A termőföldben gazdag területen az ásatásvezető kollégáival együtt egy bronzkori kultikus központot vizsgálnak, amely a világhírű brit Stonehenge-hez hasonlítható. Az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy míg a Stonehenge kő építőanyagának köszönhetően túlélte az évezredeket, addig a Magdeburgnál található szentélyt fából emelték, ezért az már régóta pusztulásnak indult.

A létesítmény paraméterei komoly benyomást tesznek az emberre. A régészek összesen hat, fapillérek által kijelölt gyűrűt mutattak ki, a legnagyobb 115 méteres átmérővel rendelkezett. Az építmény belső területén egy 80 méter átmérőjű körárok helyezkedett el. A régészek szerint a szentélyt az i. e. 23-21. század között állították fel, a kutatók kerámiaedényekre is rábukkantak. Spatzier felhívta a figyelmet a struktúra egyedi voltára, mivel ilyen típusúval az európai szárazföldön még nem találkozott.

Ez rendkívül izgalmas korszak volt a kontinens történetében. A kereskedelmi útvonalakon ércet, borostyánt és sót szállítottak. Az emberek ismeretanyaga óriási mértékben fejlődött. Már 2500 évvel korábban a kőkorszaki emberek vizsgálták a Napot, erre utal a Goseck-ben megtalált, és rekonstruált 70 méter átmérőjű, fából készült obszervatórium. 500 évvel későbbről származik az ún. nebra-i korong, amelyen a legidősebb ismert csillagábrázolások láthatók.

A régészek szerint itt egy olyan helyről van szó, amelyben ünnepségek és kultikus rituálék zajlottak. A földből épült falak nem voltak alkalmasak az ellenség távoltartására. A megtalált állatcsontok és edények is a kultuszhely bizonyítékait erősítik. A brit Stonehenge-hez hasonlóan itt is feltártak emberi csontmaradványokat. A tudósok különös érdeklődéssel fordulnak azoknak az 5-10 éves gyerekeknek a csontvázai felé, akiket magzatpózban hantoltak el.

Az objektumot légifotó segítségével 1991-ben fedezték fel. A területen a régészek két éve dolgoznak, és abban bíznak, hogy a nyár folyamán teljesen fel tudják tárni a szerkezetet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkát is befejezik: a közelben ugyanis egy kettős gyűrűből álló, fából emelt másik szentély is található, ahol még eddig csak egy kis szondázó ásatást hajtottak végre. Terveik szerint a következő évben egy nagyobb ásatás megkezdésére kerülhet sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár