2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálin, Lenin Debrecenben

2008. július 11. 15:03

Hatalmas Sztálin-szobor, munkásmozgalmi dalok, Sztálin-, Lenin-, Rákosi-portrék minden mennyiségben - ez fogadta a betérőket csütörtökön Debrecenben a Szocreál - Festészet a Rákosi-korban című kiállítás megnyitóján.

A Rákosi-korszak műalkotásai az utóbbi években többnyire pincék mélyén pihentek. Se felemelni, se lesajnálni nem akartuk, csak bemutatni őket - mondta Gulyás Gábor, a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója a megnyitón. Gulyás Gábor szerint 18 évvel a rendszerváltozás után eljött az idő, hogy a hazai közönség szembenézhessen a Rákosi-kor kísérteteivel. A debreceni tárlat a szocreál képzőművészet első nagy történeti seregszemléje, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy lefújja a port az '50-es évek rég elfeledett műalkotásairól és az utókor ítéletére bízza őket.

Kósa Lajos a kiállítás megnyitóján emlékeztetett rá, hogy például Sztálin 60. születésnapjára neves költők írtak dicsőítő költeményeket, amelyeket ki lehet kölcsönözni ma is a könyvtárakból. Hozzátette, hogy a kor neves festői is letették a névjegyüket szocreál munkáikkal, amelyeket viszont nem láthattunk, csak most a debreceni bemutatón.

Mészáros Márta filmrendező a megnyitón utalt arra, hogy a Modem udvarán felállított hatalmas Sztálin-szobor az ő filmjéből való. Felidézte, hogy amikor a '90-es évek elején a film forgatásához Budapesten felállították Sztálin nagyméretű szobrát, sokan riadtan sereglettek össze. Mészáros Márta elmondta: a szocreál időszaka Magyarországon rövid periódus volt, 1956-tal befejeződött, de aztán kitolódott a korszak, mert sokáig a realisztikus alkotások határozták meg a művészeti életet.

A debreceni kiállításon több mint 100, nagyméretű 1950 és 1956 között készült festmény és néhány emblematikus szobor tekinthető meg. Rieder Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora a megnyitót megelőző sajtóbemutatón elmondta, hogy a szocreált a nagy méretek jellemezték, s a kiállításon olyan képeket is bemutatnak, mint a kor egyik leghíresebb festményének, Feketéné Gáspár Anni Füttyös kalauz képének a másolata. A képért hamarosan a névtelenségbe süllyedt festő akkor Munkácsy-díjat kapott, s az eltűnt eredeti festményt az ÁVH vásárolta meg. A bemutatón Szőnyi Istvánnak, Bernáth Aurélnak és Glatz Oszkárnak a szocialista realizmus stlusában készült egy-egy munkája is látható.

A november 7-ig nyitva tartó tárlat rendszeres kísérőprogramjai minden pénteken délelőtt 10.00 órától a Modem kávézójában a Szabad Nép félóra, augusztus 5-től október 21-ig pedig minden kedden este Dalolva szép az élet címmel filmmúzeum lesz az '50-es évekből.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár