2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festett szentélyben döntöttek a Kígyó Birodalmáról

2008. április 24. 12:00

Megtalálták a maják legjelentősebb városának, Calakmulnak egy festményekkel díszített kis piramisát a mexikói Campeche államban, az őserdőben.

Központi alakja egy testes nő, aki a vele szemben térdeplő másik asszony fejéről készül leemelni egy nagy kancsót. Értékes jáde fülbevalók, bokaláncok ékesítik és teszik nyilvánvalóvá, hogy a jelenetben ő a főszereplő. Kétoldalt két nemes írnok az indián szent könyvekből már ismert jellegzetes hajviselettel és a skót kiltre emlékeztető kockás szoknyában az italokat készíti és kóstolja.

A festmény a 4. században készült. A festő először felvázolta az egész jelenetet, majd kiszínezte az alakokat, végül pedig feketével erősen kihúzta a körvonalakat, így illusztrálta például a központi nőalak ruhájának átlátszóságát - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

A festményeken látható néhány felirat a művész nevére, és az ital alapanyagára, a kukoricára utal. Ezt az italt Mexikóban ma is fogyasztják. Calakmul az antik Kígyók Birodalmának központja volt és évtizedekig ellenállt a másik nagy maja város, Tikal terjeszkedésének. Uralkodója, Jaguárkarom sírját néhány évvel ezelőtt megtalálták a város másik, úgynevezett `nagy piramisában`.

A kis piramisnál az ásatások tovább folynak és megfejtésre vár még egy több tízméteres hosszú padnak a rendeltetése is, amely egy tágas teret határol. Ez a különleges ülőalkalmatosság tengeri madarakkal, teknősbékákkal, vízililiomokkal és olyan írásjelekkel van dekorálva, amelyeket `vízililiom-növénynek` lehet fordítani és amely a maja leírásokban olyan helyet jelöl, ahol fontos politikai-vallási események zajlottak.

A régészek szerint minden arra enged következtetni, hogy azt a szent helyet találták meg, ahol a nemesek és a papok összejöttek, hogy döntsenek a Kígyó Birodalmának sorsáról, vagyis hogy ez a maja arisztokrácia döntéshozó helye volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár