2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Habsburgok, Kádár János és Munkácsy

2007. január 19. 14:34

Ők a főszereplői a Múlt-kor 15., egyben rendhagyó adásának. A nézők a festmények átvilágítása után elvtársi vadászatokat, majd pedig hazatérő Habsburgokat láthatnak.

A művészek nem szentségként tekintenek a már kész műre, hogy Isten ments hozzányúlni, sőt, hírek szerint még örülnek is az elrontott daraboknak. Ők egy potenciális hordozót látnak abban a vászonban, amit már megfestettek. Így járhatott Munkácsy is, hiszen amikor a MÚLT-KOR stábja a Péterffy Sándor utcai kórházban megröntgenezett két Munkácsy képet, akkor az történt, hogy az ismert mű alatt két, addig soha nem látott alkotásra bukkantak. Ennek történetét meséli el az adás első része.



Ha igazat írnak a krónikák, Zrínyi Miklóssal annak idején vadkan végzett, de majdnem így járt Leonyid Brezsnyev is, amikor egyedül maradt egy általa megsebzett vaddisznóval. Kádár vadászatairól legendák keringtek, de a szemtanúk eddig nem beszéltek. Ezúttal azonban ők maguk mondták el, hogy nem egy históriának bizony volt alapja. Az adás második részében magángyűjteményekből származó felvételeket láthatunk, olyanokat, amiket talán még maga Kádár János sem látott!

Magyarországon már lassan hagyománya van annak, hogy a rendszerváltozásokkal együtt egyes köztéri szobroktól is búcsút kell vennünk. A Hősök terén álló szoborcsoport megrendelésre készült bő száz évvel ezelőtt. A bronzba öntött történelmi személyek azonban időnként cserélődtek: a Tanácsköztársaság alatt az első világháborúért felelősnek tartott Ferenc József szobrát összetörték. Később a Habsburg alakokat likvidálták, kényszerű emigrációjukat egy vidéki raktárban vészelték át. Az adás harmadik részéből kiderül, hogy most hol vannak és mi történik ezekkel a gyönyörű szobrokkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár