2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a maják elfeledett városát

2009. április 7. 11:37 MTI

Ősi maja város feltárását kezdték el mexikói régészek a Yucatán-félszigeten; az egykori települést sok tonnányi föld borítja, s benőtte a dzsungel.

Ichkabal települését még 1995-ben fedezte fel egy helybéli lakos, aki értesítette a régészeket, a feltárásokra azonban csaknem másfél évtizedet kellett várni. A maja város területét 30 négyzetkilométeresre becsülik, s a szakemberek szerint az úgynevezett preklasszikus korból származik, azaz i.e. 250 körül alapíthatták. Az előzetes régészeti felmérések szerint a településen számos grandiózus építmény található, amelyek közül a legnagyobb alapjának a szélessége eléri a 200 métert, magassága pedig a 46 métert.

Adriana Velazquez, a Nemzeti Antropológiai és Történeti Kutatóintézet igazgatója szerint a város minden kétséget kizáróan a politikai elit székhelye volt. A maja uralkodók ugyanis a legkorábbi időktől hatalmukat nagyszabású építkezésekkel igyekeztek demonstrálni, olyanokkal, mint az elfeledett yucatáni településen találhatók.

A régészek jelenleg a város két legfontosabb létesítményét tárják fel, ám a későbbiekben kisebb építményekre is sort kerítenek, hogy képet kapjanak a település fejlődéséről, a különböző épületek rendeltetéséről. "A város révén új ismereteket nyerünk a maja civilizációról" - hangsúlyozta Adriana Velazquez. A feltárás helyszínére jelenleg nem engednek be látogatókat, ám két év múlva már idegenforgalmi látványosság lesz.

A maja civilizáció közép-amerikai prekolumbiánus kultúra, amely főleg a kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a matematikai és asztronómiai ismereteiről híres. A legjelentősebb ősi amerikai civilizáció volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár