2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beruházóktól óvnák a függetlenségi háború emlékét

2008. április 14. 13:00

A vitát a múzeum mellett létrehozandó konferenciaközpont és szálloda váltotta ki, amely - az ellenzők szerint - túlságosan üzletiessé tenné az emlékhelyet.

Az épületegyüttes a magántulajdonban lévő Pawling farmon épülne, nem messze George Washington egykori főhadiszállásától. A Nemzeti Park által három oldalról határolt területen állomásozott az amerikai szárazföldi hadsereg, és innen indult 1778. júniusában 15 ezer katona a győztes monmouth-i csatába.

A területet birtokló nonprofit csoport szerint a hely, ahol a katonák átvészelték 1777/78 telét, ideális az első függetlenségi háborús múzeum létrehozására, amelyet egy konferenciaközpont és egy szálloda is követ majd. A Nemzeti Park munkatársai, a helyiek és néhány támogatószervezet szerint azonban a komplexum csak rontaná Valley Forge történelmének és tájának értékét.

Minden évben megismétlik az egykori ütközetet

"Attól félünk, hogy a túlzott reklám révén az idejövő emberek az ő történelemfelfogásukat fogják átvennni. Nem akarjuk, hogy olyasmivel fertőzzék meg ezt a történelmi helyet, ami nem tartozik ide" - mondta Bill Wade, egy 600 tagú szervezet képviselője. "Két nagy létesítményt is terveznek a parkon belül... és ez nem feltétlenül a látogatók érdekeit szolgálja" - véli Cinda Waldbuesser, a Nemzeti Parkokat védő szervezet szóvivője. Az illetékes hatóság által elfogadott szabályozási tervet a lakosok és az előbbi szervezet is megtámadta. A meghallgatás április 23-án lesz.

A Nemzeti Park, ha kell, el tudja fogadni a múzeumot a javasolt helyen, de a tervezett konferenciaközpont és szálloda már túl sok lenne, és visszafordíthatatlan károkat okozna a Valley Forge Nemzeti Parkban. Mike Caldwell, a park igazgatója aggodalmát fejezte ki a közlekedés és a létesítmények hatásai miatt. A szabályozási terv ugyanis későnn még több épület építését is lehetővé teszi.

Az Amerikai Függetlenségi Háború Központ kezdeményezői szerint a 150 millió dolláros projekt 48,5 milliós bevételt jelent a régió gazdasága számára, 850 új munkahelyet teremt, és régen várt, értékes forrással szolgál a tanárok, diákok, kutatók és történelemkedvelők számára. "Ez lenne az amerikaiak első múzeuma, amely a függetlenségi háborúval foglalkozik" - mondta Thomas Daly, a projekt igazgatója. A témához kapcsolódó több mint 10000, raktárakban őrzött tárgy, kézirat és könyv eddig még sohasem került a nyilvánosság elé. A projektet támogató szakértői testület tagja Herman Benninghoff, történész, és David McCullough, Pulitzer-díjas történész is.

A tervek szerint Robert A.M. Stern építész egy kb 8370 négyzetméteres környezetbarát múzeumot építene, amelyhez egy 99 szobás szálloda és konferenciaközpont is kapcsolódna. Erre azért lenne szükség, hogy gazdaságossá tegyék a komplexum működését. A tervezők évente 750 ezer látogatóval számolnak. 1999-ben a Nemzeti Park Szolgálat és a Függetlenségi Háborús Központ közösen terveztek egy múzeumot a park főbejáratának közelében. 2005-ben azonban a központ saját terveket nyújtott be a park késlekedésére, forráshiányra és korlátozásokra hivatkozva.

Az illetékes hatóság szeptember 6-án jóváhagyta a tervezetet. A szervezők másnap megvásárolták a területet a philadelphiai egyházmegyétől. Az ellenzők remélik, hogy egyezségre juthatnak az építtetőkkel, de tisztában vannak vele, hogy ez hosszú ideig fog tartani. A csata addig is folytatódik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár