2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a titokzatos perui aranyvárost

2008. január 18. 10:00

A Peru déli részén nemrég felfedezett romok az ősi Patiti elveszett aranyvárosának romjai lehetnek - állítják a máris hatalmas idegenforgalmi beruházásokról álmodó helyiek.

Január 10-én a perui állami hírügynökség szenzációként tálalta, hogy egy "régészeti erődöt" találtak az ország délkeleti részén, Kimbiri közelében. A város polgármestere, Guillermo Torres szinte azonnal nyilatkozott az ügyben, mondván az inkák elveszett aranyvárosát, Eldorádót találták meg.

Az elsődleges jelentések szerint a közel 40 ezer négyzetméteres területen szétszóródott romok közül a gazdagon faragott kőfalak számítanak a legértékesebbnek. Torres ezért a helyszínt azonnal a kulturális turizmus egyik kiemelt helyszínének nyilvánította.

A perui Nemzeti Kulturális Intézet (INC) szakértői ezért felkeresték a polgármestert, ám egyik vezetőjük, Francisco Solís szinte rögtön lehűtötte a kedélyeket. Szerinte ugyanis korai lenne még bármilyen hasonló bejelentést tenni, és előbb egy régészcsoportot küldenek a helyszínre. A szakértők a következő napokban ígérnek részleteket, ám az már biztos lehet, hogy nem Patitit találták meg.

Patiti elveszett romvárosa az írásos feljegyzések szerint egy gazdagon aranyozott település, és régóta számít a felfedezők, illetve a helyi turizmust fejlesztők szent gráljának. A  helyi lapokban gyakran idézett legenda szerint Patitit Inkarri inka hős építette, aki Cusco városát is alapította, mielőtt a spanyol hódítók elől a dzsungelbe menekült volna. 2001-ben egy olasz régész levéltári bizonyítékok alapján ismertette, hogy 1600-ban egy missziós azt jelentette, hogy egy hatalmas aranyvárost látott azon a területen, ahol Patiti épülhetett. Az aranyváros helye azonban ismeretlen: a legenda szerint valahol az Andok keleti részén, Peru délkeleti felén, illetve Észak-Bolíviában lehet.

A tudományos expedíciót vezető Solís szerint a vizsgálatok első lépésében szeretnék megállapítani, hogy a romokat az inkák, vagy az előttük virágzó civilizációk építették-e. A térségbe korábban több felfedezőutat vezető amerikai pszichológus, Gregory Deyermenjian a National Geographic News-nak elmondta, hogy a helyiek nagyon szeretnének üzleti hasznot húzni a legendából. Éppen ezért igen nehéz tudományosan kezelni a bejelentéseket, amikor a legtöbben mindenőserdei romvárosban szeretnék Patitit látni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár