2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább védelmezik Ficóék az ősszlovák-elméletet

2008. január 11. 12:30

A szlovák kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján bírálta az újságírókat, akik nem kevés iróniával írnak arról, hogy Fico a szlovák történelem megváltoztatásával kísérletezett.

A média a múlt héten számos tekintélyes történészt, a kor kutatóját szólaltatta meg, akik a kormányfő elméletét légből kapottnak, egyesek elemzők pedig kertelés nélkül ostobaságnak nevezték, és a kormány nacionalista irányvonalának erősödésével magyarázták. Ezután 32 nemzeti érzelmű, döntően idősebb történész, régész és nyelvész közös nyilatkozatban vette védelmébe a kormányfőt és az `ősszlovákokat` emlegető terminológiát.

Fico szerdán az újságírók szemére vetve azt mondta, hogy "a lényeget tekintve maguk úgy írnak, mintha a szlovákok a 19. századig itt se lettek volna, akkor meg nem tudom hol voltak. Szerintem itt voltak" - idézte a SITA a kormányfő szavait. Fico nemtetszéssel szólt arról, hogy kormánya - az őt cáfoló történészek nyilatkozataira válaszoló - reagálását a média elhallgatta, majd a mellette szóló 32 tudományos tekintély véleményére hivatkozott.

Dusan Kovác, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének kutatója azt mondta: nem tudja, mit gondoljon a Fico mögött felsorakozó történészekről, akik többsége nem is a szóban forgó kort kutatja. Mindenesetre az "ősszlovákokról" szóló elméletet Kovác szerint senki sem támasztotta alá, ezért azt ő csak "a képzelet szüleményének" tudja nevezni.

A kormány sajtótájékoztatóján a kormányfő mellett kiálló - szintén történész - kulturális miniszter, Marek Madaric kardoskodására reagálva Kovác arra emlékeztetett, hogy a miniszter nem a korai középkor, hanem a 20. század történelmére szakosodott, "jómagam viszont hosszú évek óta a nacionalizmus történetét és a nacionalizmus elméletét kutatom".

Hozzátette: nem az ő gondja, hogy számos külföldi szaklapban megjelent publikációit a kulturális miniszter nem ismeri. Kovác kitart a sajtóban minap megjelent okfejtése és azon állítása mellett, hogy Fico szóban forgó megnyilatkozásakor "a fogalmakkal manipulált", egyszersmind "történelmietlen" módon fogalmazott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár