2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ez volt az év: 2007 legjobb történelmi hírei

2007. december 28. 12:00

Woodstocktól a diafilmekig

Gyermekjátékokat rejtett a középkori törmelék
A közelmúltban adtunk hírt a budai Csikós udvar feltárási munkálatairól és az előkerült gazdag leletanyagról. Ezen a részen többször folyt már kisebb ásatás, de a teljes területet összefüggő feltárására most nyílt először lehetőség. Az újkori építmények és a modern közművek ugyan erősen megbolygatták a korábbi viszonyokat, de a maradványok alapján mégis sikerült felvázolni a középkori és a török uralom alatti képet.

Miért pont ez:
a budai vár története még ma is sok titkot rejt, az új mélygarázs építése kapcsán küldött beszámoló ennek egy apró részletéről rántotta le a leplet.

Túlnépesedés és sírrablás fenyegeti a dél-amerikai Római Birodalmat
Peruban komoly problémát jelent, hogy a hajdani települések és piramisok a legtöbb esetben a mai városok mellett találhatók - mondta el a Múlt-kornak Gyarmati János, a kontinensen másfél évtizede dolgozó régész, akivel a Szépművészeti Múzeum legújabb, "...és akkor megjöttek az inkák" című kiállításán beszélgettünk az inka birodalom titkairól, a spanyol hódításról és a perui örökségvédelem buktatóiról.

Miért pont ez:
nagyon ritkán hallunk a külföldön dolgozó magyar régészek sikereiről, Gyarmati János eredményei mindenkit büszkeséggel tölthetnek el.

Dokumentumok mesélnek a Tudor Woodstockról
Egy egész nemzedék, és a későbbi korok emlékezetébe égett bele az a három hétig tartó tivornya, amellyel 1575 nyarán Leicester grófja I. Erzsébet angol királynő kezét szerette volna elnyerni. Bár a házasság nem jött össze, a férfi nevét a mai napig a Tudor kori udvari kultúrával kötik össze.

Miért pont ez:
kultúrtörténeti érdekessége mellett mindenkit érdekel az orgiák, orgyilkosok és királyi szeretők világa, amit jelen esetben egy cikkben megkaphat.

A katonai repülés egykori fellegvára: repülőtér az Alpokalján
Már több, mint 90 éve annak, hogy létrehozták az Osztrák-Magyar Monarchia harmadik legnagyobb és a Trianon utáni Magyarország legnagyobb repülőterét. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy hosszú ideig Szombathelyen volt a magyar katonai repülés legjelentősebb fellegvára, ahol hosszabb-rövidebb ideig minden jelentősebb pilóta megfordult.

Miért pont ez: Révész Tamás kutató diákként, tinédzserként írta meg monográfiáját a hely történetéről, amely még egy idős történésznek is becsületére válhat.

Magyar zsidókat mentett a későbbi pápa
Újonnan napvilágra került dokumentumok szerint Angelo Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa tevékenysége messze túlment a Vatikánnak küldött figyelmeztetéseken: menlevelei és hamis keresztlevelei segítségével 12 ezer magyar zsidót mentett meg a holokauszttól, amikor diplomataként dolgozott Isztambulban a II. világháború alatt.

Miért pont ez: a 2007-es év egyik első híre is a II. vatikáni zsinat kapcsán híressé vált pápa emberségét erősítette.

+1
A propagandisztikus diafilmek varázslatos világa
A diafilmnek nem csak romantikája, hanem több mint félévszázados múltja is van. Az 50-es évek propaganda diafilmjeinek kockáin bizony komoly harc dúlt az imperialista ellenség, a kolorádói krumplibogár, valamint a begyűjtést akadályozó Sonkás Vendel és Lapockáné ellen - derült ki a Múlt-kor második évfolyamának 14. adásából.

Miért pont ez:
az év utolsó adása félelmetes kontraszttal sokkolt: a diktatúrák konok butasága mellett a magyar csendőrök embertelenségébe is bepillantást nyerhettünk.

Szerintünk ezek voltak a 2007-es évet leginkább jellemző hírek a Múlt-koron. Ön mit gondol? Mi maradt ki a válogatásból, melyik hír tetszett a leginkább?
Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár