2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Széles spektrumba helyezik Hunyadi Mátyás korát

2007. november 14. 10:30

"4X a reneszánszról" összefoglaló címmel nyílik közös kiállítás jövőre a BTM-ben, az Iparművészeti Múzeumban, az MNG-ben és az OSZK-ban - közölték a szervezők.

Monok István, az OSZK főigazgatója elmondta, hogy a közös kiállítást Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a Reneszánsz év keretében rendezik. Hozzátette: a tárlatról még 2004-ben írt alá közös nyilatkozatot a négy intézmény. A Budapesti Történeti Múzeumban Mátyás király udvarát, az Iparművészeti Múzeumban az itáliai majolikaművészetet, a Magyar Nemzeti Galériában a magyar reneszánsz művészetet, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig a korabeli könyvkultúrát mutatják be jövő márciusban.

Bereczky Loránd, a nemzeti galéria főigazgatója elmondta: a közös kiállítás célja az volt, hogy Mátyás korát az eddiginél tágabb spektrumban mutassák be. A tudományos előmunkálatokra 60 millió forintot költött a négy intézmény, ez egészül ki - a tárca ígérvénye szerint - további 300 millió forinttal - tette hozzá újságírói kérdésre a főigazgató.

A négy tárlat közül elsőként jövő év március 14-én az OSZK kiállítása nyílik meg, Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel. Mint Monok István rámutatott, a Vitéz Jánost középpontba állító tárlaton bemutatják a 15. századi esztergomi érsek könyvgyűjteményének legékesebb darabjait is, a közönség megcsodálhatja például a Vitéz János feljegyzéseivel ellátott, Münchenben őrzött Livius-köteteket.

Fabaky Péter kurátor szerint a Mátyás-korról kialakított történeti kép sokat változott az elmúlt évtizedben, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Budapesti Történeti Múzeum március 19-én nyíló kiállítása, amelynek középpontjában a király és udvara áll. A múzeum összegzése szerint a Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490 című tárlaton a festmények és szobrok mellett ötvöstárgyak és miseruhák, díszes kódexek és fegyverek, oklevelek és faragott kőemlékek mutatják be az uralkodó és környezete életét.

A magyarországi egyházi és közgyűjtemények kincsei mellett 65 műtárgy érkezik majd a kiállításra külföldről, 15 olaszországi gyűjtemény és számos jeles ausztriai, csehországi, németországi, és szlovákiai gyűjtemény anyagából - közölte Fabaky Péter. Balla Gabriella kurátor ismertetése szerint az Iparművészeti Múzeumban március 25-én nyílik kiállítás Beatrix hozománya címmel, amely a Mátyás- illetve Jagelló-kori majolikaművészetet mutatja be. A kiállítás látogatói megismerhetik egyebek mellett azokat a műhelyeket, ahonnan az export majolikák Magyarországra érkeztek, valamint az itáliai majolikaművészet magyarországi emlékeit is.

Végül március 28-án nyílik a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása, Mátyás király öröksége - A gótikától a barokkig: reneszánsz művészet Magyarországon címmel. A mintegy 450 műtárgyat felvonultató kiállítás, amely legnagyobbrészt hazai egyházi illetve közgyűjteményekből származik, az egyházak művészete mellett többek között a kor sírművészetét, az erődépítészetet, valamint a kor nemesi kultúráját mutatja be.

A sajtótájékoztatón Monok István felidézte, hogy a reneszánsz kort bemutató tárlat nem előzmény nélküli: a Magyar Nemzeti Galériában 1983-ban már rendeztek nagyszabású kiállítást Mátyás király és a magyarországi reneszánsz címmel. Ez a tárlat tartja a mai napig a magyarországi látogatottsági rekordot: több mint félmillióan tekintették meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár