2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális sokszínűségről beszélt az oktatási miniszter

2007. október 20. 15:00

Az UNESCO-nak a kultúrák közti párbeszéd újraértelmezése és a kulturális sokszínűség megőrzése érdekében kifejtett munkáját támogatja Magyarország - hangsúlyozta pénteken Hiller István.

Bár a magyar nem tartozik az UNESCO hivatalos nyelvei közé, Hiller István anyanyelvén elmondott beszédével akarta felhívni a 193 tagállam kétezer küldöttének figyelmét a kulturális sokszínűség fontosságára. Harminchárom év óta először fordult elő, hogy az ülésszakot levezető magyar elnök - Lakatos András magyar UNESCO-nagykövet személyében - magyarul köszöntött magyar minisztert az UNESCO plenáris ülésén.

Az anyanyelv nem egyszerűen a kommunikáció eszköze, hanem identitást és egy közösséghez tartozást is kifejez. A magyar izolált nyelv, ezért fontos megragadni azokat az alkalmakat, amikor nemzetközi fórumokon anyanyelvén szólalhat meg az ember, aminek fogadtatása általában nagyon kedvező - mondta az MTI-nek Hiller István. Az UNESCO - amelynek Magyarország hatvan éve tagja - napirendjén lévő témák a magyar kormány számára is elsőrendű fontosságúak, így többek között az ivóvíz készlettel kapcsolatos kérdések - emelte ki a miniszter.

Az európai és arab kultúrák közti párbeszéd szimbólumának tekinti a kulturális miniszter, hogy a közelmúltban jelent meg először Bartók Béla 1913-as algériai népzenei gyűjtéseinek CD-kiadása, amelyet óriási szakmai munka előzött meg. Magyarország továbbra is az európai és az arab kultúrák közti különbségek és egyezőségek feldolgozását szorgalmazza, egyfajta párhuzamos enciklopédiaként képzeli el ezt a dialógust.

Az UNESCO által 2009-re meghirdetett felnőttoktatási konferencia előkészítésében Magyarország az európai és észak-amerikai regionális felnőttoktatási előkészítő konferencia megrendezését vállalja - jelentette be Hiller István.  A november 3-ig tartó közgyűlésen a szervezet megvitatja középtávú stratégiáját, amelynek prioritásai között szerepel Afrika, a nemek közti egyenlőség és a 2015-ig megvalósítandó Oktatás mindenkinek című program.

A Magyar Tudományos Akadémia s az Oktatási és Kulturális Minisztérium szervezésében harmadik alkalommal Budapesten rendezik meg november 8. és 10. között a Tudomány Világfórumát, amelyen az UNESCO a legmagasabb szinten képviselteti magát Macuura Koicsiro főigazgató személyében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár