2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római hadsereg nyomai a Galileai-tó partján

2007. október 11. 13:00 Bernát Péter

Római katonai lábbelijétől, úgynevezett caligától származik az a lenyomat, amit Izraelben, az antik Hippos (Sussita) városánál folyó feltárások során találtak a régészek.

Hippos városa fennállásának majd ezer éve alatt csaknem mindíg stratégiailag fontos helynek számított. A Galileai-tó fölé magasodó 350 méteres domb ugyanis kiválóan alkalmas arra, hogy onnan ellenőrizzék  tó keleti oldalán, a Golán-fennsíkon haladó útvonalakat. Ezt az adottságot ismerte fel III. Antiokhosz szeleukida uralkodó is, aki i.e. 200 körül alapította városát a Palesztínába vezető hadiút mentén, amelynek ellenőrzése a Ptolemaida Egyiptommal folytatott álladó ellenségeskedés miatt volt fontos.

A Szeleukida Birodalom bukását követően i.e. 63-ban Hippos Syria provincia részévé vált, majd rövid ideig (i.e. 37-4 között) Heródes államához tartozott. A király halála után azonban ismét római kézre került, majd a Nabateus állam i.sz. 106-os meghódítása után Arábia provinciához csatolták. Valószínűleg ezt követően került sor a város védelmi rendszerének átépítésére,  és erre az időszakra keltezhető a most felfedezett lábnyom is.

Az idei, immár nyolcadik ásatási szezonban a lábnyom mellett a falak vizsgálata is újdonságot hozott. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a déli falszakaszon ballistáknak és catapultoknak kialakított lőállások voltak, amik alátámasztják azokat az ókori leírásokat, melyek szerint a rómaiak nem csak erősségek ostromainál, hanem azok védelmében is széles körben alkalmazták a különböző fajta torziós elven működő hajítógépeket.

Hippos a bizánci korban hanyatlásnak indult, ami a 641-es arab hódítás után tovább folytatódott. Végül egy 749-ben bekövetkezett földrengés után már nem népesült be újra a város.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár