2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem mérgezés végzett az egykori kalocsai érsekkel

2007. október 1. 16:00

Széchényi Pál kalocsai érseket nem mérgezték meg - jelentette ki Nagycenken a kutatás eredményeiről szóló sajtótájékoztatón Kristóf Lilla Alida, a Xantus János Múzeum kutatásvezető antropológusa.

Az antropológus elmondta: a részletes, több területre kiterjedő vizsgálatsorozat, amelyet 11 tudományos intézet 20 tudósa végzett, arra is fényt derített, hogy az érsek testét mesterségesen mumifikálták. A mérgezés teóriája - miszerint az érseket a Rákóczi-szabadságharcban játszott békeközvetítő szerepe miatt ölték volna meg - egyébként a családban Széchényi Ferenc (a Nemzeti Múzeum alapítója) idején vetődött fel - mondta Kristóf Lilla Alida.

A kutatás vezetője közölte: Széchényi Pálé a legrégebbi vizsgált magyarországi múmia, ezért teljesen új módszereket alkalmaztak, például 3D-s digitalizáló rendszert, illetve multislice CT-t. A vizsgálatra egyetlen nap állt rendelkezésre, ennyi időre kaptak engedélyt a családtól. Külön kikötés volt, hogy a vizsgálatok során végig legyen jelen egy római katolikus pap.

A kutatók 2007. április 20-án emelték ki a főpap testét, és először a budapesti Természettudományi Múzeumba szállították. A múzeum szakemberei mellett a győri Széchenyi István Egyetem mérnökei is jelen voltak a vizsgálatnál, hogy a 3D-s felvételek alapján készíthessék el a múmia másolatát egy későbbi kiállításhoz. Ezután a SOTE Radiológiai Intézete, majd a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház következett, ahol mintavételeket és további vizsgálatokat végeztek.

A kutatási eredményeket 2010-ben Széchényi Pál érsekről és koráról szóló kiállításon tervezik bemutatni. Ennek költsége körülbelül 20-25 millió forint, amelyhez pályázati úton szeretnének pénzt szerezni - mondta el Kristóf Lilla Alida antropológus.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár