2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyémántok mesélnek a barlangi embert elpusztító üstökösről

2007. május 30. 13:00

A tudósok arra találtak bizonyítékot, hogy nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt egy üstökös robbant fel a Föld közelében, és az így keletkezett tűzgolyók lángba borították az északi féltekét.

`Az üstökös mélyreható változásokat okozott. 2-3 km átmérőjű lehetett, mielőtt közvetlenül a becsapódás előtt széthullott, majd atombomba méretű robbanásokat okozott bolygónkon. Az eredmény a pokolhoz lehetett hasonlatos: az északi félteke nagy része a tűz martaléka lett` - mondta Allen West geofizikus a Guardiannek. Az elmélet kifejtésére az Amerikai Geofizikai Unió acapulcói találkozóján kerül sor.

Az amerikai tudósok - köztük West is - Európa, Kanada és Amerika 26 különböző pontján mikroszkópikus méretű gyémántréteget találtak, amely szerintük egy hatalmas, szénben gazdag üstökösből maradt vissza, amely 12900 évvel ezelőtt hullott szét a bolygónkon. Az egyes részek becsapódása által keletkezett óriási nyomás és forróság az üstökösben található szént gyémántporrá alakította. "A lökéshullámok és a forróság borzasztó lehetett. Az állatok szőre és az emberek ruhája meggyulladt tőle. A perzselő forróság az északi félteke füves területeit is lángba borította. A robbanást túlélt mamutok nem találtak élelmet, és csak azoknak az állatoknak volt esélye a túlélésre, amelyek nem csak egyféle táplálékon éltek. Ilyen volt az ember is" - mondta West.

A tudósok rámutatnak, hogy a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a kőkori kultúrák fejlődése ebben az időben többször is visszaesett. Különösen az Ázsiából Amerikába vándorolt gyűjtögető és vadászó népcsoportok leszármazottai, az amerikai kőkori vadászok száma csökkent drámai mértékben, akik akkor a Föld legügyesebb vadászai voltak. Eltűnésük okairól heves viták alakultak ki, korábban a legvalószínűbb magyarázatnak az éghajlatváltozást tartották. Most azonban új elmélet született: az első amerikaiak pusztulását egy üstökös okozta.

Az üstökös becsapódása azonban nem csak Amerikát érintette. Ebben az időben ért véget az utolsó jégkorszak a Földön, az éghajlat lassan felmelegedett, bár még hatalmas területeket borított jég. A széteső üstökös ebbe a jégrétegbe csapódhatott, ami olvadást idézett elő. A felolvadt víz az Atlanti-óceánba került, ahol lehűtötte az áramlatokat, így Európára és Ázsiára egy 1000 évig tartó hideg korszak köszöntött.

A kutatócsoport üstökös-teóriája felkeltette más szakértők figyelmét is. "A felfedezésnek nagy jelentősége van. Az elmúlt évtizedek három legvitatottabb kérdésére ad választ" - mondja James Kennett, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. Ezek a következők: az amerikai kőkori ember hirtelen eltűnése, a mamutok eltűnése Európából és Amerikából, valamint a bolygó hirtelen lehűlése. Ezen események magyarázatára már több elmélet is született, de a tudósok úgy vélik, hogy az üstökös becsapódása mindhárom eseményre magyarázatul szolgál.

Az elmélet azonban még nem bizonyított, hiszen az egyes eseményekről nehéz pontos adatokat szerezni. "Még hosszú út áll előttünk. De sok bizonyítékunk van, így elméletünk megáll majd a lábán" - véli West.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár