2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brezsnyev provokálhatta ki a hatnapos háborút

2007. május 17. 18:00

Egy izraeli szerzőpáros új könyve szerint a Szovjetunió provokálta ki az 1967-es hatnapos háborút, hogy alkalmat nyerjen a dimónai atomlétesítmény megsemmisítése.

A hatnapos háború idején csörrent
meg először a forródrót
a Kreml és a Fehér Ház között
Az volt ugyanis a szovjetek elképzelése, hogy belerángatják Izraelt egy háborúba, úgy intézve a dolgot, hogy a zsidó állam mérje az első csapást valamelyik arab szomszédjára, s ezáltal ő tűnjék agresszornak. Egy egyiptomi-szovjet válaszcsapás ürügyén ugyanis emiatt lebombázták volna az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítményt.

Tengerről indítható szovjet atomrakéták is készenlétben álltak arra az esetre, ha Izraelnek már lenne készen atomrakétája, és bevetné a háborúban - állítja a Gideon Remez-Izabella Ginor szerzőpáros. Mint írják, az hiúsította meg a szovjet elképzelést, hogy az izraeli hadsereg gyors sikereket aratott a háború kezdetén.

A könyv kiadását a hatnapos háború kitörésének negyvenéves évfordulójához időzítik. A Jerusalem Post című izraeli napilap előzetes ismertetéséből az is kiderül, hogy az izraeli szerzőpáros teóriája homlokegyenest ellentétes mindazzal, ami a történészek körében elfogadott a hatnapos háborúval kapcsolatban.

A szerzők dokumentumokra és az akkori események magas rangú részvevőire hivatkoznak könyvükben, köztük Vaszilij Resetnyikov tábornokra, a szovjet hadászati bombázók flottájának parancsnokára és Oleg Grinyevszkij moszkvai külügyi tisztségviselőre.

Az 1967. június 5-én kitört hatnapos háborúban az izraeli hadsereg fölényes győzelmet aratott az egyiptomi, a jordániai és a szíriai haderő fölött. A harci cselekmények az izraeli légierőnek egy egyiptomi légitámaszpont ellen intézett támadásával kezdődtek. Izraeli részről megelőző csapásként tüntették fel az akciót.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár